Jaska i okolicaVijesti

14. lipanj | Svjetski dan darivatelja krvi obilježen na glavnom gradskom trgu

Gradsko društvo Crvenogkriža Jastrebarsko obilježilo je današnji Svjetski dan darivatelja krvi u suradnji s Patronažnom službom jaskanskog Doma zdravlja, mjerenjem šećera i krvnog tlaka građanima.

Ova preventivna, besplatna aktivnost provedena je prijepodne na Strossmayerovom trgu, a u sat i pol koliko je trajala, odazvalo joj se 50-tak naših sugrađana, među kojima i gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat, koji su iskoristili priiku da provjere svoje osnovne zdravstvene parametre.

Iz jaskanskog CK-a kažu da je bilo više onih koji su imali povišene razine šećera u krvi nego visoke vrijednosti tlaka. Ujedno svim dobrovoljnim darivateljima krvi s našeg područja, uz veliku zahvalu, čestitaju njihov dan.

Svjetski dan darivatelja krvi

Svake godine diljem svijeta 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Obilježavanjem toga dana namjera je podići svijesti građana o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim pripravcima zahvaljujući dobrovoljnim davateljima.

Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate tako i za hitne intervencije svih vrsta u slučaju prirodnih katastrofe, prometnih nesreće, oružanih sukoba i sl…

Tema ovogodišnje kampanje povodom Svjetskog dana darivatelja krvi je darivanje krvi kao čin solidarnosti te ističe temeljne ljudske vrijednosti poput altruizma, poštovanja, suosjećanja i ljubaznosti koje naglašavaju i omogućavaju organiziranje dobrovoljnih neplaćenih sustava dobrovoljnog davanja krvi.

Usvojen je i slogan “Budite tu za nekog drugog. Dajte krv. Dijelite život” kako bi se potaknulo što više ljudi da se brinu jedni za druge i zajednicu u cjelini. Stoga je cilj kampanje istaknuti priče o ljudima čiji su životi spašeni darovanjem krvi, ali i motivirati one koji do sada nikada nisu dali krv, pogotovo mlade, da je počnu darovati.

FOTO
Grad Jastrebarsko
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close