VideoVijesti

16.11.2012. | Oslobođeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Na današnji dan prije pet godina Haški sud je donio oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

16. studenog 2012. Haaški sud donio je oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i pravda je napokon zadovoljena. Oslobođeni su po svim točkama optužnice i momentalno pušteni na slobodu.

Sudac Theodor Meron, predsjedavatelj Žalbenog vijeća Haškog suda je rekao: “Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu”. Ante Gotovina je do objave pravomoćne presude imao 2.540 pritvorskih dana, odnosno gotovo sedam godina dok je Mladen Markač imao gotovo 2.060 pritvorskih dana, odnosno nešto više od pet i pol godina.

Isti su dan izašli na ulice Haaga kao slobodni ljudi i vratili se u svoju domovinu. Po objavi vijesti o oslobađajućoj presudi, nakon što su u travnju 2011. godine prvostupanjskom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje u Hrvatskoj je zavladala rijetko viđena euforija. Na Trgu bana Jelačića dočekalo ih je preko 100 tisuća ljudi.

“Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda” – kazao je Gotovina praćen gromoglasnim pljeskom.

“U srcu sam uvijek nosio domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam, bilo mi je lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje.” – rekao je Markač.

 

Komentari:

Ako ste propustili:

Close