VideoVijesti

17.10.1989. HOURA: “Neka u ova teška vremena Bog čuva i nas i vas”

Na legendarnom koncertu Prljavaca, koji je trebao biti zabranjen, 17. listopada 1989. okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića, tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, prema nekim procjenama između 250 000 i 300 000 ljudi. Bio je to dotad najveći skup u povijesti hrvatskog naroda, koji je najavio i nadolazeće događaje – raspad SFRJ i Domovinski rat.

Youtube screenshot

Tadašnja milicija stigla je 20 minuta prije koncerta kako bi isključila struju, ali se nije mogla probiti kroz gužvu. Članovima benda naredili su da s pozornice izvijeste publiku da se koncert otkazuje.

– Recite im vi! – odvratio je tada frontmen grupe Jasenko Houra – Jajo. “Oni su bili veći autoritet nego ja”, objašnjava danas razloge za izgovaranje baš te rečenice, te kaže kako ni tada ni danas nije volio “majstore koji imaju svoje represivne kombinatorike”. Snaga mase od tada pa sljedećih sat vremena nije se mogla zaustaviti. Mnogi su izvadili i bez straha vijorili hrvatske zastave s povijesnim grbom. Bio je to početak kraja bivšeg sistema – upravo taj zagrebački koncert najavio je raspad SFRJ i Domovinski rat.

POGLEDAJTE I OVO  Promocija knjige za mlade 'Dvije crte – plavo' autorice Rosie Kugli | audio

Osjećajući što se sprema, Jajo je s pozornice usred koncerta kazao i simboličnu rečenicu: “Samo da vam kažem narode, neka u ova teška vremena Bog čuva i vas i nas”. I pokrenuo masovne ovacije… A vrhunac atmosfere, koja se osjeća i pri gledanju snimke, postignut je kada su svi u jedan glas zapjevali “Mojoj majci” na kraju koncerta.

Komentari:

Ako ste propustili:

Close