Jaska i okolicaOstaloVijesti

18. studeni – najtužniji datum u novijoj hrvatskoj povijesti

Hrvatska se danas sjeća velikih žrtava Domovinskog rata.

Nakon višemjesečne opsade i uništenja kakvo Europa nije vidjela od 2. svjetskog rata, 18. studenog 1991. godine pao je Vukovar, a istoga je dana u zadarskom zaleđu, nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja, pala i Škabrnja.

Dvadeset i osma je tužna godišnjica tih strašnih zločina za koje je, na žalost, odgovaralo vrlo malo ili gotovo nitko od počinitelja.

 

Riječi su to Irene Kačić, majke najmlađe žrtve Ovčare i Zorice Gregurić, predsjednice Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, nakon nedavno održanog okruglug stola pod nazivom: “Ovčara – zločin bez kazne”, koji je organiziran s ciljem poticanja procesuiranja ratnih zločina.


“Ovčara – zločin bez kazne”Josip Bakalas o časnoj sestri Damiri Biškup i knjizi “Vjera u beznađe”


 

Sličan sadržaj

18. studenog 1991. slomljena obrana Vukovara

Na današnji dan 18. studenog 1991. nakon tromjesečne srpske opsade slomljena je obrana Vukovara. Cijela Hrvatska prisjeća se danas najbolnijih dana tog grada heroja. Obilježavanje je počelo komemorativnim programom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, a potom je Kolona sjećanja krenula prema Memorijalnom groblju.

Prva granata na Vukovar – 15. kolovoza 1991. godine

Prva granata pala je na vukovarsku bolnicu na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1991. U tri mjeseca opsade grada na bolnicu su dnevno padale stotine granata, a uoči okupacije bombardirana je sa 700 projektila na dan. U to vrijeme u podrumu bolnice bili su bolesnici i ranjenici te brojni civili koji su ondje potražili spas. O njima su brigu vodili heroji humanosti, liječnici i medicinske sestre i tehničari koji su zbrinuli oko 2.500 ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija u nemogućim uvjetima.

Jedna od žrtava bio je i francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier. On je odveden iz vukovarske bolnice i ubijen na Ovčari 20. studenog. Prije nego što su ga pripadnici JNA odveli iz bolnice, dao je izjavu francuskim novinarima i pritom rekao da je u Vukovaru izgubio previše prijatelja. Odbijao je otići, a iako je znao da će biti teško, priznao je da takve strahote nije mogao zamisliti, prije svega za civile. Stoga je ime Jean-Michela Nicoliera postalo i simbolom stradanja Grada heroja, kao i most, poznat iz videosnimke razrušenog Vukovara, na kojem Veselin Šljivančanin nije pustio izaslanika Crvenog križa da dođe do bolnice i spriječi humanitarnu katastrofu. Njegova majka također je u Koloni sjećanja.

Vodotoranj – do posljednjeg dana obrane vijorila se hrvatska zastava

Jedan od simbola vukovarskog stradanja, ali i otpora velikosrpskoj agresiji svakako je vodotoranj na kojem se sve do posljednjeg dana obrane grada ponosno vijorila hrvatska zastava. Zbog toga su ga punih 87 dana neprijatelji svakodnevno gađali različitim projektilima. Vodotoranj je pogođen više od 600 puta, ali pao nije. Ivica Ivanik i Hrvoje Đalto do posljednjeg dana su se svake noći penjali na 50 metara visok vodotoranj te pod kišom granata i snajperskom paljbom svaki dan iznova podizali hrvatsku zastavu.

Mitnica – jedan od simbola obrane Vukovara

Legendarna Mitnica jedan je od simbola obrane Vukovara. Ondje su bila vrata “srca” grada koji se branio 97 dana. Mitnicu nisu branili komandosi, elitne profesionalne postrojbe već građani, civili. Očevi, sinovi branili su kuću po kuću sklonište po sklonište gdje su živjeli i skrivali se njihovi najmiliji. Zato se Mitnica tako dugo odupirala neprijateljskoj agresiji. Padom Vukovara na Mitnici se predalo više od 180 branitelja kako bi barem djelomično spasili tisuće vukovarskih civila. Nažalost za mnoge od njih tek je počela agonija od vukovarskih stratišta do mučilišta po srbijanskim logorima.

Memorijalno groblje – najveća masovna grobnica u Europi od II. svjet. rata

Spomen-obilježje na Memorijalnom groblju mjesto je na kojemu se cijela Hrvatska klanja vukovarskoj žrtvi. Križ ondje ima i posebnu simboliku za sve obitelji nestalih branitelja i civila. Nažalost, i nakon 27 godina mnoge obitelji još tragaju za svojim najmilijima i nemaju grob na kojem bi zapalili svijeću. Treba reći i da je Memorijalno groblje najveća masovna grobnica u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Ondje leže generacije vukovarske mladosti, a među 938 bijelih križeva, koliko je i žrtava, posebno se ističu dva. Jedan simbolizira najmlađu žrtvu kojoj je bilo samo šest mjeseci, a drugi onu najstariju – koja je imala 104 godine. Točan broj poginulih i nestalih u gradu još se ne zna – procjenjuje se da je ubijeno više od četiri tisuće branitelja i civila, a oko sedam tisuća odvedeno je u srpske logore. Iz grada su prognane 22.000 ljudi.

izvor: HRT

 

I Jastrebarsko za Vukovar

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje organizirao je i grad Jastrebarsko. Naši su sugrađani, zajedno s gradskim čelnicima, sinoć upalili svijeće na Spomen obilježju nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, te tako odali počast žrtvama Škabrnje i Vukovara, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima.

Svijećama su ispisali riječ “Vukovar” koji je simbol obrane, hrabrosti i snage hrvatskog naroda i čija se žrtva ne smije zaboraviti. Uz gradsko vodstvo predvođeno gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom, svijeće su sinoć upalili i počast Vukovaru i Škabrnji odali i gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka, umirovljenika, policije i vatrogasaca, kao i ravnatelji i direktori gradskih tvrtki i škola te brojni sugrađani.

Molitvu je predvodio jaskanski župnik Stjepan Rožanković, a prigodni glazbeni program izveli su članovi Župnog zbora crkve svetog Nikole Biskupa u kojoj je potom služena i misa zadušnica.

 

Zvona crkava i katedrala zvone danas u 18 sati i 11 minuta

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, hrvatski su biskupi pozvali da se uz molitvu za one koji su stradali u Vukovaru 1991. godine, te za sve žrtve Domovinskoga rata, ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve rata, obilježi i zvonjavom zvona svih crkava i katedrala danas u 18 sati i 11 minuta. Zvona zagrebačke katedrale i crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji, također će, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježiti na taj način, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Back to top button