Jaska i okolicaVijesti

20. obljetnica beatifikacije i 120. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Stepinca

U povodu 20. obljetnice beatifikacije i 120. obljetnice rođenja blaženog Alojzija Stepinca, jučer je u Krašiću održano hodočašće svećenika i bogoslova Zagrebačke crkvene pokrajine. S oko 400 svećenika, u Krašiću su bili i: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te ostali biskupi Metropolije: varaždinski, sisački i bjelovarsko-križevački – monsinjori: Josip Mrzljak, Vlado Košić i Vjekoslav Huzjak, potom biskup Križevačke eparhije monsinjor Nikola Kekić, te zagrebački pomoćni biskupi – monsinjori Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Prije središnjeg događaja – euharistijskog slavlja u krašićkoj župnoj crkvi, monsinjor dr. Juraj Batelja predstavio je svoju novu knjigu pod nazivom: “Blaženi Alojzije Stepinac i prognani slovenski svećenici u Drugom svjetskom ratu”, koja na preko 460 stranice govori o akciji nadbiskupa Stepinca da se od progona Gestapa spasi 537 slovenskih svećenika, redovnika, redovničke braće i bogoslova, što je i potkrijepljeno s više od stotinu izvornih dokumenata. Knjiga, između ostalog, sadrži i imena i prezimena, osobne podatke prognanih slovenskih svećenika, te imena župa na kojima su djelovali.

Neki od njih, napomenuo je autor dr. Juraj Batelja, izrekli su i svoja svjedočanstva u korist nadbiskupa Stepinca na crkvenom sudištu u procesu kauze za Stepinčevo proglašenje svetim. Postupak proglašenja Stepinca svetim je pri kraju:

 

Zagrebačka nadbiskupija Foto: Bernard Čović/GK

Središnji događaj hodočašća svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u Krašić, povodom 20. obljetnice beatifikacije i 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca, bilo je euharistijsko slavlje u krašićkoj župnoj crkvi, koje je u zajedništvu sa svim biskupima Metropolije, vojnim ordinarijem u miru mons. Jurjom Jezerincem, te celjskim biskupom mons. Stanislavom Lipovšekom i oko 400 svećenika, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Kardinal je istaknuo da biskupi i svećenici hodočaste u Krašić, kako bi se spomenuli svih svećenika i drugih ljudi koji su unatoč teškoćama, žrtvama i čak opasnostima po život, dolazili tamo Stepincu, da bi čuvali i jačali vjerničku povezanost i crkveno zajedništvo.

 

“Osjećamo da ovo mjesto zrači i privlači svetošću. Ta svetost desetljećima oblikuje našu svećeničku duhovnost i crkvenost, vraća nas na bitno u našemu pozivu, daje snagu i čuva nadu.” – rekao je jučer, pored ostalog, kardinal Josip Bozanić u Krašiću.

Oznake

Slična tema:

Close