Jaska i okolicaVijesti

240 godina školstva u Jastrebarskom |  “Sličice iz života jaskanske škole”

Da ovogodišnja 240. obljetnica organiziranog školstva u Jastrebarskom ne prođe neopaženo, pobrinuo se prof. Mario Samarin objavom knjižice pod nazivom “Sličice iz života jaskanske škole”.

Iako se čini kao jučer kada smo obilježavali 230. obljetnicu naše škole, za koju su nam profesori Martina Tunuković i Mario Samarin napisali Monografiju škole, već je prošlo deset godina i evo nam nove obljetnice. Prof. Mario Samarin je zavirio u školski arhiv u kojem je pronašao dvije stare oglasne knjige i njihov sadržaj sažeo u knjižicu pod imenom Sličice iz života jaskanske škole.

Predgovor prof. Marija Samarina

Svaka obljetnica pruža nam priliku da se osvrnemo unazad i promislimo o događajima iz minulih vremena i njihovom utjecaju na sadašnjost pa sam tako ponukan idejom obilježavanja 240. obljetnice školstva u Jastrebarskom odlučio zaviriti u bogat školski arhiv gdje sam zamijetio dvije prašnjave knjige, Knjigu oglasa niže pučke škole u Jastrebarskom (1922. – 1940.) te Oglasnu knjigu za nastavnike (1945. – 1955.). Ulazak u svijet ovih zaboravljenih knjiga pružio mi je zanimljiv uvid u svakodnevni život tadašnje jaskanske škole; od organizacije i materijalnih uvjeta rada, nastavnog plana i programa, obaveza učenika i učitelja do tadašnjeg shvaćanja uloge i položaja škole u životu našeg kraja. U ovom sam djelu pokušao izdvojiti i otrgnuti od zaborava meni  najzanimljivije crtice iz tih, samo naoko, suhoparnih administrativnih knjiga.

Mijenjalo se mnogošto u relativno kratkom, ali burnom povijesnom razdoblju koje obuhvaća ovo izdanje: tri države, tri obrazovna sustava, rušila se stara i sagradila nova školska zgrada, dogodio se strašni Drugi svjetski rat, učitelji i učenici su dolazili i odlazili iz naše škole – ali ipak, činjenica da je škola mjesto odrastanja, formiranja stavova i uvjerenja koje nas prate cijeli život, učenja, a ponekad i mladenačkih nepodopština ostala je nepromijenjena, kako tijekom tridesetak godina promatranih u ovoj knjižici, tako i danas. O tome svjedoče i stranice ovog izdanja.

Što je to oglašavano učenicima i djelatnicima početkom i sredinom prošlog stoljeća možete pročitati OVDJE.

Foto
OŠ Ljubo Babić
Izvor
OŠ Ljubo Babić

Povezane vijesti

Back to top button