izbori20Jaska i okolicaVijesti

5. srpnja biramo 10. saborski saziv od neovisnosti Hrvatske

43 dana dijeli nas od izbora za novi saziv Hrvatskoga sabora koji će se održati u nedjelju 5. srpnja. Biti će to parlamentarni izbori za 10. saborski saziv od neovisnosti. Odluka o raspisivanju izbora, koju je u srijedu donio predsjednik Zoran Milanović, stupa na snagu 2. lipnja što znači da dan kasnije počinju teći izborni rokovi, pa tako političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu u roku od 14 dana predati svoje liste. Povjerenstvo zatim ima rok od 48 sati za objavu zbirne liste pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Iako Hrvatska dnevno bilježi malo oboljelih od koronavirusa i ima dobre epidemiološke prilike, srpanjski će izbori zbog epidemije biti provedeni na ponešto drugačiji način od svih dosadašnjih. Na koji, definirat će Državno izborno povjerenstvo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Biramo 151 zastupnika

U Hrvatski sabor birati ćemo 151 zastupnika i to 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati “dijaspora”, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Kako bi bili u prilici da budu izabrani, njihova se imena moraju naći na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije, te birači, a tada je riječ o neovisnim, odnosno listama grupe birača. Takve liste da bi bile pravovaljane moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti jer ne moraju prikupljati potpise.

Predlagatelji izbornih lista dužni su voditi računa da žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi treba biti najmanje 40% pripadnika oba spola. Ako to ne bude, listu to neće diskvalificirati, ali njenom predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna.

Troškovi izborne kampanje su zadani, pa po listi, odnosno kandidatu, ne smiju prijeći milijun i pol kuna u izbornoj jedinici. Stranka koja izlazi na izbore u svih deset jedinica u Hrvatskoj moći će potrošiti 15 milijuna kuna.

Preferencijalni glasovi

Predstojeći srpanjski izbori za Sabor bit će treći na kojima će birači moći koristiti preferencijski glas, dakle, zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da “preskoči” kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega. Na posljednjim izborima u rujnu 2016. u gradu Jastrebarskom najviše preferencijalnih glasova, 1.577, dobio je SDP-ov kandidat Mihael Zmajlović. U cijeloj sedmoj izbornoj jedinci Zmajlović koji je bio treći na listi SDP-a i partnera dobio je ukupno 2.937 preferencijalnih glasova.

U gradu Jastrebarskom nakon Zmajlovića slijedili su HDZ-ov Davor Ivo Stier sa 639 glasova i lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić s 378 preferencijalnih glasova. Na četvrtom mjestu po osvojenim preferencijalnim glasovima u gradu Jastrebarskom bio je HDZ-ov Tomislav Medved s 347 glasova, a peta SDP-ova Milanka Opačić koja je u našem gradu dobila 269 preferencijalnih glasova. HDZ-ovi kandidati Damir Jelić i Ivan Domagoj Milošević dobili su 255, odnosno 221 glas, a s liste Narodne koalicije HSS-ov Krešo Beljak u Jastrebarskom je dobio 182 glasa.

Na posljednjim, a bili su to prijevremeni parlamentarni izbori, u Jastrebarskom je najviše glasova dobila Hrvatska demokratska zajednica. Za HDZ je glasalo 38,47% odnosno 2.950 birača, 109 više nego za Narodnu koaliciju koju su činili SDP, HNS, HSS, HSU, a koja je osvojila 2.841 glas ili 37,05%. Na trećem mjestu u našem gradu bio je Živi zid sa 601 glasom, a slijedio ga je Most s 564 glasa.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close