Jaska i okolicaVijesti

50-ero neupisane djece koja imaju uvjete, gradonačelnik Novosel poručio da će se moći upisati u rujnu

“Oni roditelji koji ostvaruju pravo na upis svoje djece u vrtić, a sada ga nisu uspjeli realizirati, moći će to učiniti početkom rujna kad počinje i nova pedagoška godina” – poručio je između ostalog gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel u priopćenju za javnost.

Naime, nakon što su u petak na oglasnoj ploči Dječjeg vrtića Radost Jastrebarsko objavljeni rezultati upisa djece za iduću pedagošku godinu, puno roditelja ostalo je neugodno iznenađeno jer je značajan broj djece ostao neupisan, što zaposlenim roditeljima predstavlja veliki problem.

Od ukupno 190 pristiglih zahtjeva za upis: 7 zahtjeva ne ispunjava uvjet jer dijete zajedno s oba roditelja ili sa samohranim roditeljem nema prebivalište na području Grada Jastrebarskog, 35 zahtjeva ne ispunjava uvjet jer dijete zaključno s 31. kolovozom 2019. godine neće imati navršenih godinu dana, 2 su zahtjeva koja ne udovoljavaju uvjetima iz programa zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima,  ali je i točno 50-ero djece koja zbog nedostatka kapaciteta po dobnim skupinama i objektima, primjenom metode bodovanja, ne ostvaruju prednost pri upisu.

Svoje ogorčenje roditelji posljednjih nekoliko dana izražavaju na društvenim mrežama, objavljujući javno svoje stavove i javnim komentarima tuđih javnih objava. Neki svoj bijes i nezadovoljstvo izražavaju i neprimjerenim rječnikom, dok drugi na kulturan način jedni druge pitaju i pokušavaju saznati što će sada biti s djecom koja nisu upisana.

A što će s djecom biti, objavljeno je na web stranici Grada Jastrebarskog – osnivača gradske ustanove Dječji vrtić Radost, u priopćenju koje je objavljeno jučer i potpisuje ga gradonačelnik Zvonimir Novosel, a koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani roditelji,

svi Vi koji ostvarujete pravo na upis Vašeg djeteta, a sada to niste uspjeli, poručujem Vam da će svoju djecu moći upisati početkom rujna kad počinje nova pedagoška godina, jer radimo na osiguravanju novog prostora za proširenje vrtićkog kapaciteta. Dosad smo veći broj djece nadomještali većim brojem odgojitelja; u vrtiću je oko 600 djece koja su raspoređena u 28 odgojnih skupina redovnog programa, a o njima brine 95 zaposlenika: 60 odgojitelja, 4 djelatnika u administraciji, 25 djelatnika pomoćno-tehničkog osoblja i 6 djelatnika stručnog tima. Slažem se da briga za najmlađe mora biti planski osmišljena, kontinuirana, cjelovita, pedagoški i razvojno opravdana, ali sa standardima koje je Država propisala imaju problem gotovo svi hrvatski gradovi. Ti standardi prije svega propisuju kapacitete, udaljenost vrtića od mjesta stanovanja, kvadraturu prostora koju treba osigurati po jednom djetetu te druge tehničke parametre. Dječji vrtić Radost radi već 44 godine, rad s djecom je odličan, a Grad za sve to godišnje izdvaja više od 10 milijuna kuna. Već smo započeli i aktivnosti za izgradnju nove zgrade koja će biti dugoročno rješenje. Lokaciju smo već odredili i krećemo u projektiranje s ciljem da za dvije godine imamo izgrađen objekt. Djeca trebaju našu brigu i zaštitu i to ćemo im osigurati!”

Zvonimir Novosel

 

Vezano za problematiku upisa djece u jaskanski vrtić, dodajmo još i ponovimo, kako se na društvenoj mreži Facebook posljednjih dana može pročitati puno javno dostupnih objava i komentara naših sugrađana, a jedan od nezadovoljnih roditelja je i Ivan Dimnjaković iz Cvetkovića koji je pokrenuo online peticiju VRTIC ZA SVAKO DIJETE U JASKI. Što on sve u peticiji traži i od koga, možete saznati na linku peticije koja je danas kreirana na servisu CitizenGO.

Postanite pratitelj Radio Jaske na Facebooku i pridružite se našoj digitalnoj zajednici koja broji preko 12 tisuća članova.

Oznake

Slična tema:

Back to top button
Close