OstaloVijesti

5G mreža od danas dostupna i u našem gradu

Hrvatski Telekom je omogućio 5G mrežu u dodatna tri grada

5G mreža komercijalno je od danas dostupna i u Jastrebarskom.

Hrvatski Telekom nastavio je s puštanjem 5G mreže u rad u dodatnim gradovima pa je tako komercijalna 5G mreža od danas dostupna i u Bjelovaru, Jastrebarskom i Koprivnici. 5G je trenutno dostupan u 17 hrvatskih gradova i pokriva više od milijun i 200 tisuća stanovnika Hrvatske.

Iz HT-a navode kako 5g mreža ima primjenu u raznim industrijama: zdravstvu, poljoprivredi, energetici, obrazovanju, proizvodnji, prometu i javnom sektoru te doprinosi većoj kvaliteti života.

Navode da 5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

“5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske i ponosni smo što su Bjelovar, Jastrebarsko i Koprivnica postali dijelom mreže gradova koje pokrivamo 5G tehnologijom. 5G je nova inovacijska platforma koja će omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede te omogućiti daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na njihovom webu.

Back to top button