Jaska i okolicaVijesti

671,4 MILIJUNA KUNA | Usvojen županijski proračun za 2018. godinu

Nakon što je HDZ-ova koalicija jučer preuzela vlast u skupštini Zagrebačke županije, te smijenila SDP-ovog predsjednika Mihaela Zmajlovića i na njegovo mjesto imenovala Damira Mikuljana iz HDZ-a, nova je skupštinska većina usvojila i županijski proračun za 2018. godinu, u koji je ugradila svojih pet amandmana.

Naime, proračun, koji je predložio župan Stjepan Kožić, u iznosu većem od 670 milijuna kuna (što je u odnosu na ovu godinu više za za 7,6%), novoformirana većina predvođena HDZ-om, nije podržala, te je predložila amandmane, ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna.

Župan Kožić, amandmane nije prihvatio, te je predložio da se o tome razgovara nakon Nove godine ili da se traženi novac osigura rebalansom.

“Nisu prihvatljivi prijedlozi amandmana, jer su nužne određene analize.” – rekao je Kožić, no skupštinska većina, okupljena oko HDZ-a, sa 26 ruku svih pet amandmana je izglasala zajedno s proračunom za iduću godinu.
Amandmanima je osigurano: 12 milijuna kuna za kupnju udžbenika za sve učenike osnovnih škola, te 2,7 milijuna kuna za svako novorođeno dijete (koje bi dobilo novčanu pomoć od tisuću kuna). Pored toga, amandmanima je osigurano i pola milijuna kuna više za javne potrebe u sportu – 300 tisuća za stipendiranje vrhunskih sportaša, 100 tisuća za obrazovanje stručnih kadrova, te isto toliko za za međunarodna natjecanja. Amandmanima je osigurano i 300 tisuća kuna za dodatnu pomoć programima Crvenog križa Zagrebačke županije, te 100 tisuća kuna za preglede mobilnim mamografom.

Kako bi osigurala potreban novac za spomenute projekte, nova je skupštinska većina, skinula sredstva s onih stavki koje smatra prenapuhanim, poput projekta pametna županija, ali i iz ureda župana i upravnog odjela za EU fondove, kao i od poduzetništva, gospodarstva i infrastrukture, te promocije i drugog.

„Proračun je ovim amandmanima značajnije promijenjen, ne toliko u financijskom, koliko u sadržajnom smislu, a to znači da su sredstva za ove amandmane bitno smanjila sredstva za planirane programe i projekte, temeljem kojih sam dobio povjerenje žitelja Zagrebačke županije na posljednjim lokalnim izborima.“ – rekao je župan Stjepan Kožić. Dodao je i da se načelno slaže s projektima koji su predloženi amandmanima, no istovremeno je svjestan da to znači velike rezove za potpore u gospodarstvu, poduzetništvu i poljoprivredi. “Upravo smo zahvaljujući razvoju tih područja postali treća županija u Republici Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti“ – istaknuo je Kožić.

Kožićevo mišljenje dijele i vijećnici SDP-a, HSS-a, MOST-a i Laburista, koji su do jučer imali većinu u skupštinu i koji su amandmane nove većine nazvali “populističkim mjerama“.

Novu skupštinsku većinu, podsjetimo, čine vijećnici: HDZ-a, Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti, HSLS-a, HNS-a, HSU-a i nezavisni vijećnici.

Proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu iznosi 671.442.824,00 kuna

 

 

FOTO
Zagrebačka županija
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close