OstaloVijesti
Izdvojeno

102 slučajeva u RH, muškarac koji je preminuo u Istri bio je pozitivan na koronavirus

U Hrvatskoj je broj slučajeva zaraženih od koronavirusa popeo na 102 osobe, rekao je ministar Vili Beroš na prijepodnevnoj sjednici hrvatske vlade, nedugo nakon što je jutros održana konferencija za medije Nacionalnog stožera, na kojoj je bila potvrđena brojka od 99 zaraženih.. Čovjek koji je preminuo u Istri bo je pozitivan na koronavirus, ali stručnjaci smatraju da to nije razlog njegove smrti.

Načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević  na pressici je kazala da imamo pet koji su izliječeni i napustili su bolnice. Ukupno je testirano 1.264 uzorka i situacija je epidemiološka dobra.

Više od 12.519 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 9 zdravstvenih radnika. Prati se 760 kontakata, 79 osoba je u karanteni te 18 vozača.

Hrvatska je epidemiološka situacija jako dobra, u odnosu na susjedne pogođene zemlje, primjerice u Italiji je u posljednja 24 sata zaraženo 5.000 novih osoba.

 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemka Markotić, kazala je da od broja oboljelih svi maju blage simptome. Dodala je da muškarac koji je preminuo u Istri imao je koronavirus, ali da nije još utvrđeno od čega je preminuo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na mjere koje su na snazi od ponoći. Kazao je da je cilj ovih odluka i mjera smanjiti mogućnost da ljudi jedni drugima prenesu virus. Okupljanje više od pet osoba nije dobro. Najvažniji su osobna higijena i izbjegavanje bliskog kontakta, istaknuo je ministar.

Naglasio je da u unutarnjim prostorima razmak među ljudima treba biti najmanje dva metra, a vani jedan metar. Istaknuo je i da je drugi cilj donesenih mjera organizacija na način da funkcionira opskrba.

– Odluke se mogu mijenjati u smjeru da se neke od njih zaoštre, a mogu biti i blaže, sve ovisno o tome kako ćemo se kao zajednica, odnositi prema njima, naglasio je ministar Božinović.

Markotić je kazala da u Hrvatskoj ima nekoliko osoba starije životne dobi koje su zaražene virusom i da je za njih situacija rizičnija i postoji mogućnost za pogoršanjem. Kazala je da se osobe koji su bliski kontakti zaraženih testiraju.

FOTO
koronavirus.hrHRT
IZVOR
HRTkoronavirus.hr
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close