Jaska i okolicaVijesti

Ambulante obiteljske medicine više neće dobivati jednake količine cjepiva

Ambulante obiteljske medicine više neće dobivati jednake količine cjepiva već će neke dobivati više, a neke manje, ovisno koliko imaju pacijenata starijih od 65 godina i kronično bolesnih.

Struktura pacijenata nije, naime, ista u svakoj ambulanti – u jednoj je većina pacijenata mlađe životne dobi, a u drugog su to stariji, što onda dovodi do nejednake slike cijepljenih, piše Večernji list.

Kod jednog je liječnika za cijepljenje u drugoj kategoriji, primjerice, prijavljeno 230 pacijenata, a kod drugog 440, a kako cijepe istim tempom, dolazi do situacija da je cijepljena zdrava osoba u dobi od 54 godine, a njegov susjed od 79 nije, što dovodi u pitanje plan cijepljenja.

Zbog toga je i najavljena drugačija raspodjela cjepiva, kojega kao što je poznato nema dovoljno i ne zna se koliko će, kada i kojeg cjepiva stići. Zbog neizvjesne isporuke nije poznato niti kada će ponovno biti organizirano masovno cijepljenje u našoj županiji i našem gradu. Cijepljenjem na velikim punktovima, uz dobru logistiku može se brzo i jednostavno cijepiti u jednom danu veliki broj ljudi, što se vidjelo i u subotu u našem gradu, kad je u dvorani srednje škole cijepljeno preko 500 naših sugrađana.

Bio je tamo i načelnik stožera Civilne zaštite grada Jastrebarskog Stipe Bučar:

 

O broju oboljelih svakodnevno izvješćuje Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji objavljuje i podatke o mjerama samoizolacije izrečenim učenicima cijelog razreda. Tako je od jučer, na području naše županije, 6 razreda u samoizolaciji, jučer i u nedjelju po dva su razreda dobila tu mjeru, u subotu četiri, u petak je čak sedam razreda moralo u samoizolaciju, a protekloga četvrtka i srijede po šest razreda.

U tjedan dana samoizolacija je, dakle, određena za 33 razreda osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije. U tom razdoblju u našoj su županiji zaražena ukupno 42 učenika od kojih je troje s područja grada Jastrebarskog.

Sličan sadržaj

Back to top button