I7BORI

ANALIZA IZBORA | HDZ-u pobjeda za mjesnu samoupravu, velik broj nevažećih listića

Koaliciji, koju predvodi SDP, u gradu Jastrebarskom, kao što je poznato, pripala je potpuna vlast, jer će voditi i grad i gradsko vijeće, no u izborima za mjesnu samoupravu, u nedjelju je pobijedio HDZ.

Od ukupno 32 mjesna odbora i gradskih četvrti, HDZ je pobijedio u njih 19.  U 14 mjesnih odbora nije ni imao konkurenciju, jer nitko osim HDZ-a nije ni istaknuo svoje kandidate, a u natjecanju sa SDP-om, odnosno kandidatima grupe birača, HDZ je pobijedio u Svetoj Jani, Dragi Svetojanskoj, Gornjoj Kupčini, Plešivici i Črnilovcu.

Pored tih pet mjesnih odbora, HDZ, dakle, ima vlast i u onih 14 gdje nije imao izborne konkurencije, a to su: Gornja i Donja Reka, Zdihovo, Gornji Pavlovčani, Slavetić, Gorica Svetojanska, Toplice, Vlaškovec, Petrovina, Volavje, Čeglje, Izimje, Čabdin i Vukšin Šipak.

U nedjeljnim izborima za mjesnu samoupravu, SDP je pobijedio u dva mjesna odbora: Brezniku Plešivičkom i Gucima Draganićkim, te u gradskoj četvrti Donja Jaska, dok je HSS pobjedu odnio u Donjem Desincu i Donjim Pavlovčanima.

U svim ostalim mjesnim odborima, u njih ukupno 8, pobjedu su odnijele tzv. “nezavisne”, odnosno kandidacijske liste grupe birača i to u: Novakima Petrovinskim i Domagoviću, gdje nisu ni imale konkurenciju, te u Hrastju Plešivičkom, Cvetkoviću, Malunju, Gornjem Desincu i gradskoj četvrti Gornja Jaska, gdje su porazile HDZ-ove liste, i u Stankovu gdje je lista grupe birača pobijedila HSS-ovu listu.

Na izborima za mjesnu samoupravu jedna od zanimljivosti vezana je za nevažeće listiće. Naime, čak 762 listića, odnosno 9,95% takvih listića bili su nevažeći.

Za usporedbu, od ukupnog broja birača koji su u nedjelju glasali u Jastrebarskom (njih 7.596), nevažećih listića za izbor članova Gradskog vijeća bilo je 253, odnosno 3,33%, a među glasačkim listićima za izbor gradonačelnika nevažećih je bilo 218, tj. 2,87%.

To nam govori kako je u nedjelju u Jastrebarskom, glasanju pristupilo više od 500 birača koji su između gradonačelničkih kandidata i kandidacijskih lista za Gradsko vijeće ispravno glasali, dok su ljubičasti listić, onaj za izbor članova mjesne samouprave, učinili nevažećim.

Najveći postotak birača koji su ljubičaste listiće učinili nevažećim, odnosno koji su listić radije prekrižili nego glasali za jedini izbor, evidentirano je na izbornim mjestima u: Petrovini (31,71%), Čabdinu (30,48%), Gornjim Pavlovčanima (25,53%) i Donjoj Reki (25%).

Sličan sadržaj

Sličan sadržaj

Back to top button