Jaska i okolicaVijesti

Blagdan je Gospe od Karmela, u nedjelju Škapularsko proštenje

Blagdan je Gospe od Karmela koji se osobito štuje u jaskanskom franjevačkom samostanu čija je zaštitnica upravo Gospa Karmelska.

Samostanska crkva Majke Božje u Jastrebarskom, sagrađena je u 16. stoljeću, a obnovio ju je 1601. hrvatski ban i proslavljeni pobjednik bitke kod Siska, grof Tomo Erdödy. Već 1719. franjevci su osnovali bratovštinu Majke Božje Škapularske koja je uspješno djelovala, a njezinim nastojanjem 1734. godine podignuta je u crkvi, s lijeve strane, pobočna kapela Majke Božje Škapularske, s istoimenim oltarom i grobnicom za članove bratovštine.

Početkom 18. stoljeća, uvedeno je i Škapularsko proštenje, glavno i najomiljenije proštenje u našem gradu, koje se redovito održava prve nedjelje nakon blagdana Majke Božje Karmelske.

Tradicionalno, biti će tako i predstojeće nedjelje, 21. srpnja, kad će u Svetištu Majke Božje Škapularske, biti služene četiri svete mise. Svečanu misu s procesijom u 11 sati predvoditi će fra Marin Grbešić, magister postulanata (odgojitelj budućih franjevaca), a osim te, biti će još mise i u 7:30, 9:30, te u 19 sati. Proslavi prethodi trodnevna duhovna priprema, u četvrtak, petak i subotu, od 18:30 sati koju predvodi fra Mate Bašić.

arhiva

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close