Jaska i okolicaVijesti

Blagdan je svetog Antuna Pustinjaka

Današnji blagdan svetog Antuna opata ili Antuna Pustinjaka u našoj se župi od davnina osobito štuje u jaskanskoj franjevačkoj crkvi. Svetog Antuna Pustinjaka ta crkva obilježava s tri svete mise, nakon dviju jutarnjih večernja je u 18 sati, a predvoditi će je otac Ivan Nikolić.

“Pozivamo sve vjernike jaskanskog kraja u novo obnovljenu crkvu Blažene djevice Marije na proslavu svetog Antuna Pustinjaka” – poruka je iz franjevačkog samostana i crkve u Bakačevoj ulici u Jastrebarskom.

 

Antunu Pustinjaku posvećena je i crkva u Slavetiću koja je sagrađena oko 1600. godine. Nakon misnog slavlja u 11 sati, večernje je na rasporedu u 18 sati, a tradicionalno će biti održano i proštenje.

Sveti Antun Pustinjak u našoj se župi štuje i u kapeli svoga imenjaka, svetog Antuna Padovanskog u Čabdinu. Tim povodm u Čabdinu će od 17 sati biti služena sveta misa.

Antunovsko proštenje sa zabavom biti će održano u subotu, 18. siječnja, od 20 sati i u Kaštu u Žumberku u organizaciji tamošnjih vatrogasaca.

Budući da je volio životinje i one su mu bili stalni prijatelji, obično se u ikonografiji prikazuje s njima, a zbog toga je sv. Antun i proglašen zaštitnikom životinja.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close