Jaska i okolicaVijesti

Božinović na vježbi za spašavanje u Jaski: “Dok traje epidemija, suzdržite se od velikih druženja”

O rastu broja zaraženih i protuepidemijskim mjerama govorio je danas u Jastrebarskom potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je u Logističkom centru civilne zaštite u bivšoj vojarni prisustvovao pokaznoj vježbi prezentacije i uvježbavanja rada s novo nabavljenom opremom za spašavanje u slučaju pada zrakoplova.

Nakon vježbe u izjavama za medije rekao je da smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići. Još je jednom ponovio da nema govora o uvođenju policijskog sata ili lockdowna. Poručio je da je dovoljno samo da se pridržavamo mjera koje su trenutno na snazi.

“Mi smo donijeli mjere koje, kad bi se primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane, ne bi nam trebale nikakve dodatne aktivnosti u smislu sprječavanja širenja zaraze”, rekao je Božinović i dodao da prate situaciju. “U ovom trenu ćemo se najviše skoncentrirati da ono što je propisano, pogotovo vezano uz obveze pravnih osoba koje organiziraju neke događaje, evente, sve vezano s djelatnostima koje ukljčuju fluktuaciju ljudi, u smislu sankcioniranja svih onih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama. Uložili smo veliki napor s ciljem da se ne zatvaramo. Taj je napor pretočen u konkretne preporuke stožera. Molim sve da se pridržavaju mjera, to nam je jedini načni da usporimo širenje virusa u RH.” – rekao je danas u Jastrebarskom načelnik Stožera Civilne zaštite RH Davor Božinović.

Istaknuo je da se građani sve dok traje epidemija trebaju suzdržati druženja, privatnih zabava, sastajanja. “Mi propisujemo ono što je javno, ono što je u domovima niti možemo niti hoćemo kontrolirati. Ali, u tim okolnostima se ljudi najviše opuste i onda dolazi do širenja virusa. Nije ovo velika filozofija. U praksi to nije ugodno niti lagano, ali to je jedini način da se prebrodi ova kriza.” – dodao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova kaže da Stožer može donijeti odluku, a epidemiolozi preporuku, ali ništa se neće postići ako građani to ne prihvate. “Sankcionirat će se organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjera. Sve je propisano kad je u pitanju rad klubova. Neku noć dođe inspektor i vidi da se pleše u klubu i u tom slučaju je kazna bila 30.000 kuna”, rekao je.

Naravno da su brojke alarmantne, svaki dan nam brojevi rastu. To je alarm, zvono koje treba zazvoniti svakome od nas. Mi svakodnevno, već devet mjeseci, ponavljamo isto. Nije bila uvijek ista situacija. Ljeti nije bilo potrebe za tvrđim porukama. Mi smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija”, zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas u Jastrebarskom.

Slična tema:

Back to top button