Jaska i okolicaVijesti

Centru za socijalnu skrb Jastrebarsko skoro milijun bespovratnih kuna

Među devet projekata, ukupne vrijednosti 66,9 milijuna kuna iz područja socijalne skrbi, od čega bespovratna EU sredstva iznose 63,8 milijuna kuna, odnosno 95%, nalazi se i projekt Centra za socijalnu skrb Jastrebarsko.

Danas su, naime, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potpisani ugovori o dodjeli bespovratnog europskog novca za socijalnu skrb. Ugovorom, kojega je s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje – Tomislavom Petricem, potpisala ravnateljica Centra za socijalnu skrb Jastrebarsko – Vesna Budinšćak, jaskanskom je Centru osiguran bespovratan novac u iznosu od 992.827 kuna i to za projekt pod nazivom: “Poticanje deinstitucionalizacije djece provođenjem mjera obiteljsko pravne zaštite, radom s obiteljima u riziku, te poticanje deinstitucionalizacije razvojem udomiteljstva kao usluge kroz poboljšanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Jastrebarsko”.

Osim jaskanskom Centru za socijalnu skrb, novac je osiguran i za Centre socijalne skrbi: Krapine, Vrbovca i Slunja, te za Odgojni dom Bedekovčina, Dječje domove Zagreb i Lovran, Centar za rehabilitaciju Stančić i Dom za odrasle osobe Turnić.

Uz pomoć danas ugovorenih sredstava, korisnici će obnoviti postojeće te izgraditi nove prostore domova socijalne skrbi ili centara za pružanje usluga u zajednici, a sve s ciljem smanjenja broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom, te djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Spomenuto će dodatno pridonijeti njihovom procesu uključivanja u zajednicu, te pomoći u smanjenju institucionalizacije novih korisnika ovih ustanova.

“Za projekte iz područja socijalne infrastrukture, na raspolaganju nam je 215 milijuna kuna bespovratnog novca iz fondova Europske unije te je do sada ugovoreno 19 projekata, što je predstavlja 40% iskorištenosti raspoloživih sredstava, dok će u drugoj fazi za ulaganja u socijalnu infrastrukturu biti na raspolaganju 665 milijuna kuna. Cilj je unaprijediti proces ugovaranja i ubrzati apsorpciju preostalog iznosa te smo poduzeli niz mjera kao što su pružanje tehničke podrške, održavanje radionica za prijavitelje, pojednostavljenje procedura prijave kako bi prijavitelji bili što uspješniji kod same prijave, ali i realizacije projekta”, istaknula je ministrica Žalac.

Komentari:

Oznake

Slična tema:

Close