Jaska i okolicaVijesti

Cjepivo protiv korone stiglo u Jasku, prvi su ga primili korisnici dvaju domova za starije

Cjepivo protiv koronavirusa stiglo je i u Jastrebarsko, a prvi su ga primili korisnici dvaju domova za starije na našem području, potvrdila je za naš radio voditeljica Ispostave Doma zdravlja Jastrebarsko Dragica Prčić.

 

Za sada su u prvom redu domovi za starije osobe, stiglo je 50 doza i odlučili smo da će ih primiti štićenici domova Paljug i Kupina. Daljni slijed dolaska cjepiva je svaki tjedan ili svakih deset dana i onda nastavljamo s cijepljenjem u ostalim domovima za starije i nemoćne, a nakon njih kreće cijepljenje zdravstvenih djelatnika.

Cijeli razgovor s Dragicom Prčić možete poslušati u nastavku.

 

Što smo doznali od Dragice Prčić:

  • u Jasku stiglo 50 doza cjepiva, danas počelo cijepljenje u dva doma za starije
  • korisnici domova Paljug i Kupina prvi primaju cjepivo, a u sljedećoj rundi korisnici drugih domova
  • osoba prima cjepivo u dva navrata, drugi put nakon 21 dan
  • interes za cijepljenje u domovima je jako velika, a od 98 zdravstvenih djelatnika u Ispostavi Jastrebarsko, 63 se izjasnilo da želi primiti, a 35 se u ovoj fazi ne želi cijepiti
  • cjepivo je jučer stiglo u Jastrebarsko i može 5 dana stajati u hladnjaku na temperaturi do -5ºC
  • timovi za cijepljenje su preuzeli cjepivo i danas u 13 sati počeli s cijepljenjem
  • ovo je svjetlo na kraju tunela i početak laganog povratka u normalu, kaže Prčić koja savjetuje sve da s pozitivnim razmišljanjem i stavom prihvate cjepivo i cijepe se
  • sve pacijente pozvala je da budu hrabri, savjesni za sebe i odgovorni za one oko sebe

U županiji 15 novih, u Hrvatskoj 316

U odnosu na podatke od jučer, na području Zagrebačke županije danas je potvrđeno još 15 novih slučajeva, a za razliku od jučer kada je u našem gradu bilo dvoje novooboljelih, u protekla 24 h ih nemamo.

Što se tiče susjednih općina, danas su nove slučajeve zaraze samo u Pisarovini i Krašiću i to po jedan. Ozdravilo je 178 osoba, pa je broj trenutno aktivnih, pozitivnih slučajeva u županiji ispod 3 tisuće točnije 2.906.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.036. Među njima je 2.720 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 256 pacijenata.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020. kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 205.246 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.739 preminulo, ukupno se oporavila 193.471 osoba, od toga 2.245 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 30.780 osoba. Do danas je ukupno testirano 996.935 osoba, od toga 2.642 u posljednja 24 sata.

Prva osoba u Hrvatskoj cijepljena jučer

Općenito što se cjepiva tiče, ono je našu zemlju stiglo u subotu i to prvih 9.750 doza Pfizer cjepiva, a jučer je u Hrvatskoj započelo i samo cijepljenje. Prva cijepljena osoba bila je 81-godišnja Branka Aničić, korisnica doma za starije Trešnjevka u Zagrebu.

Iz središnjice Hrvatskog zavoda za Javno zdravstvo u Zagrebu cjepivo je potom dostavljeno u sve županijske zavode, a u našoj Zagrebačkoj županiji prvo je cijepljeno 30 štićenika i zaposlenika obiteljskog doma Jure Barišića u Kraljevom Vrhu u općini Jakovlje.

“Ovo je važan trenutak za sve nas, za cijelu Hrvatsku. Iscrpili smo sve konzervativne metode borbe s koronavirusom i dolazak cjepiva je sjajna vijest. Vjerujem da ćemo njime koronu staviti ‘pod kontrolu’, da će zdravstveni sustav prodisati, da će lakše disati i stanovništvo kojemu je korona značajno promijenila živote”, rekao je jučer Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Od prvih 675 doza cjepiva koji su isporučeni Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, 640 doza raspodijelit će se u domove za stare i nemoćne, a 35 doza je namijenjeno djelatnicima hitne medicinske pomoći.

Back to top button