Jaska i okolicaVijesti

Dan državnosti obilježen u Jastrebarskom | foto

Jučerašnji Dan državnosti Republike Hrvatske u Jastrebarskom je obilježen svetom misom u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa i polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća na Spomen obilježju nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova.

Uz gradonačelnika Jastrebarskog Zvonimira Novosela i njegove zamjenike, predsjednicu i članove Gradskog vijeća, obilježavanju su prisustvovali predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici policije, vatrogasaca, političkih stranaka i građani. Molitvu su predvodili vlč. Filip Marić i otac Marjan Jeftimov, dok su obilježavanje Dana državnosti uveličali članovi Župnog zbora crkve sv. Nikole.

Dan državnosti nakon gotovo dva desetljeća ponovno se slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor i kada je Hrvatska simbolički raskinula s komunizmom.  Naime, od 2001. godine, odlukom tadašnje vlasti Dan državnosti slavio se 25. lipnja, a 30. svibnja postao je Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan. U preslagivanju blagdana te godine, 8. listopada postao je Dan neovisnosti, državni blagdan i neradni dan.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close