Jaska i okolicaVijesti

DAN GRADA JASTREBARSKOG | Na svečanoj sjednici uručena javna gradska priznanja

Danas je Dan grada Jastrebarskog, koji se obilježava u spomen na 13. studenoga 1991. godine kada je iz Jaske zauvijek otišla JNA.

Tim povodom, ujutro je u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa služena sveta misa, nakon koje su gradonačelnik, njegovi zamjenici, gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga i policije, položili vijenac i upalili svijeće u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje i sve one koji više nisu s nama, a ostavili su svoj trag u Jastrebarskom.

Brojni uzvanici i dužnosnici na svečanosti

Središnji događaj povodom Dana grada, svečana je sjednica Gradskog vijeća, kojoj su nazočili brojni uzvanici i dužnosnici, među kojima i potpredsjednik hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Krešo Beljak i Mihael Zmajlović, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Bregović, gradonačelnici prijateljskih gradova Senja i Hvara, kao i gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Na svečanosti povodom Dana grada, tradicionalno su, pored gradskih vijećnika i dužnosnika, bili i predstavnici gospodarskog, kulturnog, crkvenog i sportskog života grada, kao i ravnatelji, odnosno direktori gradskih tvrtki, predstavnici braniteljskih udruga, te državnih i županijskih službi u našem gradu, kao i predstavnici mjesnih odbora, dobitnici dosadašnjih javnih priznanja… i mnogi drugi.

 

U ime domaćina, svima njima, prigodnim su se riječima obratili predsjednica Gradskog vijeća Željka Kovačić i gradonačelnik Zvonimir Novosel, koji su izrazili zadovoljstvo kontinuiranim razvojem i napretkom grada, te pozvali svoje sugrađane na suradnju i zajedništvo.

Kao i svake, i ove se godine na svečanosti povodom Dana grada, svojim sugrađanima obratio saborski zastupnik, ujedno i predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović, koji je u svoje i ime zamjenice župana Nadice Žužak, čestitao na uspješnom vođenju grada, a čestitke je uputio i potpredsjednik hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

 

Dodijeljene učeničke i studentske stipendije

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća danas su dodijeljene učeničke i studentske gradske stipendije, koje će u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini primati ukupno 31 učenik i student. Osim jaskanskim školarcima i studentima, dvije stipendije od 2012. godine Grad Jastrebarsko dodjeljuje i studentima s područja grada Vukovara, a danas su potpisani ugovori i s učenicima Srednje škole Jastrebarsko koje stipendira Gradsko kazalište Jastrebarsko.

U ime svih stipendista zahvalila je studentica Prometnog fakulteta u Zagrebu, smjera Aero nautika, ovogodišnja dobitnica dekanove nagrade Ines Dolanjski:

 

Stipendistica je u nastavku rekla:

 

I ovogodišnjim stipendistima dodijeljene su sadnice klonirane od stabla centralne bukve, nevremenom srušene prije četiri godine u jaskanskom perivoju, a kao simbol rasta, života i ustrajnosti.

 

Nagrada za životno djelo posmrtno Predragu Bošnjaku

Najemotivniji trenutak današnje svečanosti povodom Dana grada bilo je preuzimanje Nagrade za životno djelo, koja je posmrtno pripala Predragu Bošnjaku. Njega su, za to najviše gradsko priznanje predložili Atletski klub Jastreb 99, Ogranak matice Hrvatske u Jastrebarskom, Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko i Sportska zajednica grada Jastrebarskog.

Predrag Bošnjak, omiljeni jaskanski sportaš i istaknuti kulturni djelatnik, voditelj Narodne knjižnice i čitaonice, agilni predsjednik i osnivač Atletskog kluba Jastreb 99, koji je iznenada preminuo u ožujku ove godine, svojim društvenim, kulturnim i sportskim radom uvrstio se među velikane jaskanskog kraja. Organizirao je brojne atletske utrke, popularizirao sportske aktivnosti na otvorenom, te poticao književne susrete i promocije. Da je njegov prerani odlazak, nenadoknadiv gubitak za naš grad, čulo se i vidjelo na današnjoj svečanosti povodom Dana grada, na kojoj je, Nagradu za životno djelo, preuzela njegova supruga Marina Grubić:

 

Osim Nagrade za životno djelo posmrtno Predragu Bošnjaku, uručena je i Nagrada grada, koju je primilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki Petrovinski, te tri Plakete grada, koje su dobili: Desinečki tamburaši, tvrtka PA-VIN i Stjepan Gomerac.

DVD Novaki Petrovinski, za Nagradu Grada Jastrebarskog, predložio je tamošnji mjesni odbor. Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki, obilježilo je ove godine 90 godina neprekidnog humanog rada na unapređenju vatrogastva u svom naselju i cijelom gradu, a pokretač je svih akcija i događanja u Novakima. U znak zahvalnosti i očuvanja od zaborava DVD Novaki ove godine je izdalo monografiju pod nazivom “Novaki kroz ljude i vjeru“, a u srpnju je primilo i povelju Zagrebačke županije. Nagradu grada, preuzeo je predsjednik društva Ranko Vojnović:

Foto: FB/DVD Novaki

Kao što smo rekli, povodom Dana grada, danas su uručene i tri Plakete grada. Desinečki tamburaši Plaketu su primili na prijedlog predsjednika jaskanskog HSS-a Filipa Tončića. Najdugovječniji je to tamburaški sastav u jaskanskom kraju, osnovan 1976. godine u okviru KUD-a Donji Desinec, pod vodstvom profesora Stanka Filkovića. Desetak godina kasnije, Desinečki tamburaši počinju djelovati samostalno, što znači da ove godine obilježavaju 30 godina samostalnog djelovanja. Danas u Desinečkim tamburašima nastupaju: Velimir Cvetić, Marinko Lončar, Mladen Blažek, Željko Šoštarić i Anđelko Reparinec, koji je i preuzeo Plaketu grada:

Foto: FB/Filip Tončić

Tvrtku PA-VIN d.o.o., za Plaketu grada, predložio je Stipe Bučar. Pa-vin je osnovan 1993. godine, kao malo obiteljsko poduzeće, a danas je to vodeća tvrtka u Republici Hrvatskoj, specijalizirana za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Smještena u jaskanskoj industrijskoj zoni, tvrtka danas zapošljava 17-ero djelatnika i jedna je od vodećih na području Grada, koja svojim ostvarenim rezultatima pridonosi gospodarskom razvoju. Plaketu je preuzeo direktor Pa-vina – Željko Pavković:

 

Stjepana Gomerca, za javno priznanje Plaketa grada Jastrebarskog, predložili su: Gradska organizacija HDZ Jastrebarsko, Nogometno središte Jastrebvarsko i nogoemetni klub Vinogradar. 55-godišnji Stjepan Gomerac, najtrofejniji je jaskanski nogometni trener, koji je s nogometnim klubom Vinogradar, postigao niz uspjeha i osvojio velik broj trofeja. Uspješno je vodio momčad Vinogradara u 2. HNL, te u dva navrata ostvario plasman u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa. Sudionik je Domovinskog rata, te u drugom mandatu obnaša dužnost predsjednika Mjesnog odbora Zdihovo.

 

Za današnje svečanosti povodom Dana grada, prikazan je kraći film u kojem su se mogla vidjeti sva postignuća grada u proteklih godinu dana, a pročitana je i poruka dječjeg gradonačelnika Tina Petrunića. Svečanost su svojim nastupima uveličali Komorni ansambl Glazbene škole, Baletni studio Jastrebarsko, Stela Rade i Desinečki tamburaši, kao i Svetojanske mažoretkinje.

Foto: FB/Svetojanske mažoretkinje

 

FOTO
Grad Jastrebarsko
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close