Jaska i okolicaVijesti

Dan Vladka Mačeka – u Jastrebarskom i Kupincu obilježena 140. obljetnica rođenja

foto, audio, video

Dan Vladka Mačeka prigodna je svečanost kojom se slavi lik i djelo ovog hrvatskog pravnika i političara, rođenog Jaskanca, jednog od najistaknutijih vođa HSS-a, bliskog suradnika Stjepana Radića i velikog zagovaratelja hrvatske samostalnosti koja je jučer održana u Centru za kulturu Jastrebarsko u organizaciji Grada Jastrebarskog.

Podsjetimo, ove se godine obilježava i jubilarna 140. obljetnica Mačekova rođenja koji je rođen 20. srpnja 1879. u našem gradu. Tim povodom program manifestacije Dan dr. Vladka Mačeka otpočeo je svečanom sjednicom jaskanskog gradskog vijeća na kojoj se okupljenima uvodno obratio Filip Tončić, potpredsjednik gradskog vijeća

 

 

Na obilježavanju Dana Vladka Mačeka i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog bio je i predsjednik županijske skupštine Zagrebačke Županije, Damir Mikuljan koji se u svom obraćanju osvrnuo ponajviše na Mačekovo čovjekoljublje i političko djelovanje tijekom II. Svjetskog rata:

 

O Mačeku je govorio i njegov današnji nasljednik, aktualni predsjednik HSS-a Krešo Beljak, saborski zastupnik i samoborski gradonačelnik koji se, referirajući se na povijesne činjenice, vrlo oštro i kritički obrušio na aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Beljak Mačeka i njegovo političko nasljeđe vidi prije svega kao protivnike svakom totalitarizmu:

 

Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća služena je i sveta misa u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa, a potom su kod obližnje spomen biste dr. Mačeka ispred zgrade suda u Jastrebarskom položeni vijenci i upaljene svijeće. Molitvu u crkvi i kod biste predvodili su velečasni Filip Marić i otac Marian Jeftimov, a u prigodnom programu nastupili su i članovi HSPD Dr. Antun Radić iz Okića.

 

 

Dan Vladka Mačeka u Kupincu

Osim u Jastrebarskom, obilježavanje je održano i u Kupincu tribinom o ovom velikanu hrvatske politike i povijesti. I tamo je ispred spomenika dr. Vladku Mačeku na Trgu koji nosi njegovo ime, polaganjem vijenca i svijeća odana je počast čovjeku koji je ključne godine svog života i za Hrvatsku povijesno važnih odluka proveo upravo u Kupincu. Prisutnima su se obratili Gordana Juranko ispred klinčaselskog HSS-a Klinča Sela, načelnik Općine Miljenko Vučković i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Tribinu je moderirao povjesničar dr. sc. Hrvoje Petrić, a sudjelovali su predsjednik HSS-a Krešo Beljak, književnik i publicist te suautor knjige “Maček izbliza” Nino Škrabe i Darko Till iz Udruge za promicanje hrvatske političke povijesti “Neda Prpić- Gamiršek”. Kroz dinamična izlaganja govornika, dat je presjek uloge dr. Vladka Mačeka za hrvatsku povijest te poticaj za nove rasprave i znanstvene radove. Posebno zanimljiv bio je osvrt na dr. Mačeka kao pjesnika te su njegovi stihovi interpretirani u suradnji s Kazalištem “Škrabe”. U ime organizatora prisutnima je zahvalila predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, a sudionicima tribine uručena su Srca – službeni suvenir Općine Klinča Sela.

Ova tribina potvrdila je potrebu za otvorenim raspravama u hrvatskom društvu zasnovanim na znanstvenim činjenicama te upoznavanja šire javnosti o ulozi i značaju lika i djela dr. Vladka Mačeka.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close