Jaska i okolicaVijesti

Dvorac Erdödy u Jastrebarskom biti će obnovljen!

 

 

 

Dvorac Erdödy u Jastrebarskom biti će obnovljen! Pomalo teatralno i s puno ponosa i zadovoljstva. obznanio je to na jučerašnjoj svečanosti povodom Dana grada gradonačelnik Zvonimir Novosel.

 

foto: Zagrebačka županija

 

Grad Jastrebarsko prijavio je, naime, projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdödy na EU natječaj “Revitalizacija brownfield lokacija na području Urbane aglomeracije Zagreb”.

 

 

Projekt obnove dvorca vrijedan je više od 73 milijuna kuna, a natječajem je bespovratno osigurano 50 milijuna. “U tijeku su procedure koje prethode konačnom odobrenju i ugovaranju same obnove.”– pojasnio je jučer jaskanski gradonačelnik i zaključno rekao:

 

Osim gradonačelnika Novosela, realizacijom projekta obnove dvorca Erdödy, veliko zadovoljstvo izrazio je i njegov prethodnik, bivši ministar i današnji saborski zastupnik Mihael Zmajlović:

 

“Kada smo se prije skoro dvadeset godina krenuli baviti se, danas omraženom politikom, jedan od glavnih razloga zašto smo se aktivno uključili u lokalnu zajednicu bio je san o uređenju i obnovi dvorca Erdödy. Danas svjedočimo da smo došli do toga cilja. A nije bilo jednostavno,” – rekao je Zmajlović.

foto: Zagrebačka županija

U ime Zagrebačke županije, svečanosti povodom Dana grada prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak.

 

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić:

 

Obilježavajući svoj Dan, grad Jastrebarsko obilježio je i svojih 770 godina. Gradonačelnik Zvonimir Novosel.

 

 

U inovativnu i drugačiju proslavu Dana grada, bile su uključene i osobe iz više stoljetne jaskanske prošlosti, a njih i brojne uzvanike, među kojima je bio i državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, kao i nekoliko saborskih zastupnika i veliki broj gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske, uvodno je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Željka Kovačić.

Na svečanosti povodom Dana grada, tradicionalno su, pored gradskih vijećnika i dužnosnika, bili i predstavnici gospodarskog, kulturnog, crkvenog i sportskog života grada, kao i ravnatelji, odnosno direktori gradskih tvrtki, predstavnici braniteljskih udruga, te državnih i županijskih službi u našem gradu, kao i predstavnici mjesnih odbora, dobitnici dosadašnjih javnih priznanja i brojni drugi gosti i uzvanici.

foto: Zagrebačka županija

Tradicionalno, na svečanosti povodom Dana grada uručena su ovogodišnja javna priznanja Grada Jastrebarskog. Nagradu za životno djelo primio je profesor Petar Fabijanić, a Nagrade grada dobili su: Mijo Baltorinić, Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko i dobrovoljna vatrogasna društva Jastrebarsko i Gornji Desinec.

Po prvi puta uručeno je i priznanje gradonačelnika, dokotorici Biserki Čičak, koja je u ime svih nagrađenih i zahvalila na gradskim priznanjima:

 

 

Doktorica Čičak ovome je još dodala:

 

 

DAN GRADA - U SPOMEN NA 13. STUDENI - opširnije

Dan grada Jastrebarskog obilježava se u spomen na 13. studenoga 1991. godine kada je iz Jaske zauvijek otišla JNA. Više od 200 različitih oklopnih vozila, ponajviše tenkova, 13. studenog, prije 28 godina, otišlo je iz našeg grada put BiH.

 

Izrezak

Dugačku kolonu tenkova i oklopnih vozila, koja se iz garnizona, pored hotela, glavnom ulicom i Cvetkovačkom, kretala do autoceste, pratili su brojni građani, tek tada potpuno svjesni kakvu su opasnost imali u neposrednoj blizini (u jaskanskoj vojarni bila je 4. oklopna, tenkovska, brigada, jedna od najelitnijih oklopnih jedinica bivše JNA, a procjenjivalo se da se radi o drugoj po vatrenoj moći vojarni u Hrvatskoj).

2

U sjećanje na dan, kad je okupatorska JNA zauvijek otišla iz Jastrebarskog, od 1992. godine, 13. studeni, slavi se kao Dan grada.

 

A povodom Dana grada, jučer ujutro je u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa služena sveta misa, nakon koje su gradonačelnik, njegovi zamjenici, gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga i policije, položili vijenac i upalili svijeće u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje i sve one koji više nisu s nama, a ostavili su svoj trag u Jastrebarskom.

Dan grada Jastrebarskog brojnim se i različitim događanjima obilježava cijeli ovaj mjesec, a prenosimo i čestitku gradonačelnika Zvonimira Novosela koju je uputio putem našeg medija:

 

FOTO
Zagrebačka županija
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close