Jaska i okolicaVijesti

Danas je Dan grada Jastrebarskog!

Danas je Dan grada Jastrebarskog koji se obilježava u spomen na 13. studeni 1991. godine, kada je iz našeg grada zauvijek otišla Jugoslavenska narodna armija. Jesen ratne 1991. godine, sve do tog 13. studenog u našem je gradu bila više nego neizvjesna: danju uzbune, noću zamračenja, stalne najave da će se garnizon JNA napasti i gotovo svakodnevni pregovori o mogućem mirnom odlasku, što se i dogodilo, na današnji dan prije 27 godina.

Miran odlazak jugo-vojske iz Jastrebarskog, bio je rezultat dugotrajnih, teških i neizvjesnih pregovora tadašnjeg općinskog vodstva, predvođenog predsjednikom općine i prvim čovjekom obrane Branimirom Paseckim i komandom jaskanskog garnizona predvođenom Radovanom Tačićem. Više od 200 različitih oklopnih vozila, ponajviše tenkova, na današnji dan prije 27 godina, nešto iza 10 sati, krenulo je uz europske promatrače put  Bosne i Hercegovine.

Dugačku kolonu sivo-maslinastih tenkova i oklopnih vozila, koja se iz garnizona pored ondašnjeg hotela glavnom ulicom i Cvetkovačkom kretala do auto-ceste, pratili su brojni građani koji su tek tada postali svjesni kakvu su opasnost imali u neposrednoj blizini. Ondašnji garnizon u Jastrebarskom bio je, naime, baza jedne od najjačih oklopnih jedinica bivše JNA. Odlaskom takve vojne sile cijeli grad je odahnuo, a u sjećanje na dan kad je jugo vojska otišla iz Jastrebarskog, od 1992. godine, 13. studeni slavi se kao Dan grada!

via GIPHY

Brojna događaja cijelog mjeseca

Dan grada Jastrebarskog brojnim se i različitim događanjima obilježava cijeli ovaj mjesec, no, središnji je događaj svečana sjednica Gradskog vijeća koja će biti održana danas od 13 sati u Princess centru. U jaskanskoj župnoj crkvi Svetog Nikole, povodom Dana grada, rano jutros je bila služena sveta misa nakon koje su gradski čelnici, predstavnici braniteljskih udruga, policije i gradskih institucija, položili vijenac i upalili svijeće kod Spomen obilježja nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

foto: Grad Jastrebarsko
Oznake

Slična tema:

Back to top button
Close