Jaska i okolicaVijesti

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, koja označava početak korizme

S današnjim danom, u narodu poznatom kao Čista srijeda, a u Crkvi više kao Pepelnica, počinje korizma. No, ove godine, baš danas je i sveti Valentin, zaštitnik zaljubljenih koji se, kao uostalom i drugi blagdani, na žalost, pretvorio isključivo u konzumerizam.

Pepelnica je zapovijedani post i nemrs, početak korizme, a sveti Valentin, donosi veselje, slavlje, glazbu, gastro užitke i sve ono što je u suprotnosti s korizmom.

U našoj župi sveti se Valentin naročito štuje u jaskanskoj franjevačkoj crkvi, gdje je 1907. godine, između propovjedaonice i kora, postavljen oltar svetog Valentina. Oltar je na današnji dan, 14. veljače 1907. godine, blagoslovio jaskanski župnik Stjepan Niemčić.

Pepelnica ili Čista srijeda, dan je pokore i razmatranja, te strogog posta i nemrsa. Svećenici danas posipaju vjernike pepelom, koji je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve. Za obred pepeljenja, koristi se pepeo od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. U jaskanskoj župnoj crkvi vjernici će se nakon ranojutarnje mise (u 7 sati), pepeliti i pod misom u 18 sati.

Komentari:

Oznake

Slične teme:

Close