Jaska i okolicaVijesti

Danas se obilježava Svjetski dan Crvenog križa

Svjetski je dan Crvenog križa koji se obilježava u cijelom svijetu 8. svibnja u znak sjećanja na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa Henryja Dunanta (8. svibnja 1828. – 30. listopada 1910.), a od 8. do 15. svibnja obilježava se i Tjedan Hrvatskog Crvenog križa.

Danas je Hrvatski Crveni križ koji je 1993. primljen u punopravno članstvo Međunarodnog pokreta Crvenog križa, upravo zahvaljujući čvrstini svog organizacijskog ustroja, mreži lokalnih društava na terenu i tisućama educiranih i dobro opremljenih volontera, stabilan oslonac otpornosti zajednice i važan dio operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja što se u ovo vrijeme pandemije itekako pokazalo na djelu.

Zato je ove godine Svjetski dan Crvenog križa posvećen svim volonterima pod motom “Vi mijenjate svijet nabolje”, a po prvi puta, zbog izvanrednih okolnosti, obilježava se putem medija i društvenih mreža. Na svoje volontere osobito su ponosni u Gradskom društvu Crvenog križa Jastrebarko čiji broj se u zadnja dva mjeseca znatno povećao i koji ne štede svoje vrijem ni trud kako bi pomagali potrebitima. Među njima je i medicinska sestra Ines Fulir koja u jaskanskom Crvenom križu volnontira već 4 godine, a evo što ju je privuklo tom poslu:

 

 

Ivana Mišćin ima još duži volonterski staž:

 

 

A odnedavno, baš s početkom epidemije, u jaskanskom crvenom križu volontira i Gordana Krcivoj kojoj je to bio glavni motiv da se uključi:

 

 

Ali ta materijalna pomoć korisnicima čak i nije najbitnija, puno im više znači topla ljudska riječ, kaže Gordana Krcivoj, koja posebno ističe i važnost adekvatne edukacije koju su prošli kako bi mogli raditi u ovoj kriznoj situaciji:

 

 

Njima kao i svim ostalim svojim vrijednim volonterima danas je društvo CK Jastrebarsko, povodom Svjetskog dana CK na simboličan način zahvalilo, a ravnateljica Dunja Vlašić tom je prigodom još jednom podsjetila na sve ono što je učinjeno od početka korona krize:

 

 

Shvativši cijelu situaciju kao jedan veliki izazov i zahvaljujući vrlo dobroj organizaciji i koordinaciji svih službi, u pružanju pomoći na terenu sve je glatko teklo:

 

 

A od 8. do 15. svibnja obilježava se i Tjedan hrvatskog Crvenog križa, podsjeća za kraj ravnateljica jaskanskog GDCK-a Dunja Vlašić:

 

FOTO
Radio JaskaGDCK Jastrebarsko
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close