Jaska i okolicaVijesti

Devet godina jaskanskog ogranka Matice hrvatske

Devet je godina djelovanja jaskanskog ogranka Matice hrvatske. Naime, 19. studenog 2010. održana je obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, koji je u našem gradu djelovao već u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su njegovi članovi pored ostalih, bili i otac domovine Ante Starčević, te njegov nećak David Starčević.

Početkom sedamdesetih za vrijeme Hrvatskog proljeća, ponovo je obnovljen rad Matice u Jastrebarskom (član je tada bio i slavni slikar i scenograf Ljubo Babić), ali je ubrzo i zabranjen. Dvadeset godina kasnije uspostavom hrvatske države, ponovo se pokreće rad Matice u Jaski, ali tada počinje rat i sve ponovo zamire…

ogranakOgranak Matice hrvatske u Jastrebarskom obnovljen je prije 9 godina i od tada djeluje kontinuirano, a Predsjedništvo cijelo vrijeme radi u istom sastavu: Klementina Škrabe – predsjednica, Želimir Hrković – potpredsjednik, Stjepan Volarić – tajnik, Vesna Tadić – blagajnica, te Josip Falica, Zvonimir Kufrin i Nino Škrabe.

Od rujna 2013. u sklopu jaskanske Matice djeluje Gradsko pjevačko društvo “Javor” koje će u Jastrebarskom u petak 6. prosinca održati veliki svečani koncert.

U proteklih devet godina jaskanska je Matica organizirala ili sudjelovala u organizaciji 200-tinjak događanja u Jastrebarskom, ali i u okolnim općinama na čijem području djeluje – Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak, te na području grada Zagreba, ali i šire. U tom razdoblju objavila je 13 knjiga, od kojih će posljednja “Liječnici jaskanskog kraja” autorice Dunje Čop, biti predstavljena u Jastrebarskom, u utorak, 10. prosinca.

 

Povezane vijesti

Back to top button