OstaloVijesti

Dječja biblioteka Sezam slavi prvi rođendan, najčitanije dječje knjige po sajamskim cijenama

Srednja Europa za mlade – Sezam dječja je biblioteka nakladničke kuće Srednja Europa iz Zagreba, koja upravo slavi svoj prvi rođendan.

Nakladnička kuća Srednja Europa osnovana je 2001. godine kao specijalizirani izdavač stručne i znanstvene knjige iz područja povijesti i jezikoslovlja. Tijekom godina povremeno su objavljivali poneku dječju knjigu za koju su smatrali da treba biti dostupna mladim hrvatskim čitateljima.

Prva u nizu bila je knjiga poljskog svećenika, biografa Pape Ivana Pavla II., i autora brojnih knjiga za djecu Mieceslawa Malinskog “A možda je bilo tako…” u kojoj na djeci razumljiv i duhovit način, kroz priče o Svetom Nikoli, malim anđelićima i vražićima, djeci približava teme kao što su dobro i zlo, starost i mladost, skromnost i razmetljivost, ljubav, prijateljstvo, povjerenje i slično. Knjiga je rasprodana, ali sigurno se može pronaći u gradskim knjižnicama.

Nakon toga upoznali su se s knjigama nagrađivane poljske spisateljice za djecu Renate Piatkowske. Pročitavši njezine knjige odlučili su da ih sve žele prevesti i objaviti na hrvatskom jeziku. Trenutno je u prijevodu šesta knjiga.

Prva knjiga Renate Piatkowske objavljena na hrvatskom jeziku, u prijevodu Adama Agičića koji je preveo i ostale njezine knjige, bila je Priče za predškolce. Slijedile su Priče iz pješčanika i Pjegaste priče o dječaku Tomici te knjige A što će biti sutra i To mi ne ide u glavu o djevojčicama Rozaliji i Tončiki.

Autorica u bogato ilustriranim knjigama kroz usta dječaka Tomice i djevojčica Rozalije i Tončike progovara, na vrlo duhovit i vedar način, o dječjem odrastanju, njihovim strahovima, brigama i radostima, o stvarima koje ih vesele i koje ih rastužuju, o prijateljstvu, odnosima sa starijom braćom i sestrama, i o svemu s čime se susreću kroz svoje djetinjstvo.

Jer kao što kaže Tomica: I u ovoj ću vam knjizi ispričati mnoštvo zanimljivih, zabavnih i nevjerojatnih priča. Sve su se dogodile na sasvim običnim mjestima – kod kuće, u pješčaniku, u kinu, u liftu, kod frizerke, u tramvaju, u dućanu – i naravno – u vrtiću. Zanimljive avanture mogu se dogoditi bilo gdje, ne samo tamo negdje daleko, a događaju se zapravo svakoga, pa čak i posve običnog, dana. Zapravo niti jedan dan nije posve običan, uvijek nam se dogodi nešto što može biti zanimljivo.”

Interpretacija priče u izvođenju dramskog umjetnika Hrvoja Zalara – Priče za predškolce – Vozač

 

U Srednjoj Europi za mlade – biblioteci Sezam nedavno je objavljena i prva dvojezična hrvatsko – kineska slikovnica, kinesko-slovenske spisateljice i ilustratorice Huiqin Wang, “Ja, Marko Polo” a u pripremi je i druga knjiga iste autorice “Mala Alma na velikom putu” o čemu je upravo ovih dana postavljena izložba u Etnografskom muzeju Slovenije u Ljubljani.

Za 2021. godinu u pripremi je desetak novih izdanja, među kojima nakladnik ističe objavljivanje znanstvene slikovnice “Priča o jednom KAJ-u” koja slikovito prikazuje uspon, rast i pad kajkavskoga književnog jezika.

Tu je zatim i dječji povijesni roman, mlade autorice upravo iz grada Jastrebarskog koji spaja povijest, čitanje i računalne igrice čije se objavljivanje očekuje krajem ljeta.

Do nedjelje, 15. studenoga 2020. u sklopu programa Zajednice nakladnika i knjižara HGK “Knjiga svima i svuda” na web adresi knjigasvimaisvuda.znk.hr i koji se održava umjesto 43. Interlibera, koji je na žalost svih ljubitelja knjige odgođen zbog epidemiološke situacije, knjige Srednje Europe za mlade mogu se nabaviti po sajamskim cijenama.

Posjetite web stranicu sezam.hr i potražite ih na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

A sada poslušajmo Tončiku iz knjige Renate Piatkowske “To mi ne ide u glavu”. Priča “Kad već budem velika” u izvođenju dramske umjetnice Anje Đurinović Rakočević.

 

Sajamski popusti na knjige Srednje Europe za mlade u razdoblju od 10. do 15. studenoga 2020.

Knjige Renate Piatkowske, u prijevodu Adama Agičića, po sajamskoj cijeni od 60,00 kn

Priče za predškolce, Priče iz pješčanika, Pjegaste priče

Renata Piatkowska, Priče za predškolce, Priče iz pješčanika, Pjegaste priče

 

A što će biti sutra? 
Renata Piatkowska, A što će biti sutra?

 

To mi ne ide u glavu

Renata Piatkowska, To mi ne ide u glavu

 

Dvojezična hrvatsko-kineska slikovnica slovensko-kineske spisateljice i ilustratorice Huigin Wang, u prijevodu Adama Agičića, “Ja, Marko Polo”

Sajamska cijena: 70,00 kn

Huigin Wang; Ja, Marko Polo

 

“Mali Chopin”, Michal Rusinek, u pijevodu Krešimira Krnica.

Sajamska cijena: 35,00 kn

Michal Rusinek, Mali Chopin

 

Knjige po sajamskim cijenama, bez troškova poštarine za narudžbe iz Hrvatske, mogu se kupiti u web trgovini Srednje Europe

www.srednja-europa.hr

 



 

Sličan sadržaj

Back to top button