OstaloVijesti

Djevojčica u plavom kaputiću gradi muzej sjećanja na rat u Vukovaru

Željka Jurić, ‘djevojčica u plavom kaputiću’ čija je snimka iz okupiranog Vukovara 1991. obišla svijet, kupila je kuću u mjestu Berak koju će urediti u spomen na Vukovar.

Zahvaljujući snimci BBC-a njezino je uplakano lice obišlo cijeli svijet. Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću, pogleda zamućenog suzama, u apokaliptičnoj sceni koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. No i 28 godina kasnije ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije.

Danas supruga i majka, 34-godišnja Željka Jurić Mitrović s obitelji živi u mjestu Berak, udaljenom 15 km od Vukovara, u kući u kojoj je tijekom Domovinskog rata bio logor sa 102 zarobljenika, među njima i njezin ujak Mile Ivančić koji je ubijen u toj kući.

Dugo je godina s prozora svojega doma zagledavala porušenu, napuštenu kuću preko puta, s druge strane ceste, sve dok je nije, uz pomoć kredita, odlučila kupiti kako bi jednoga dana u njoj otvorila muzej nazvan “Kuća sjećanja”, prepun memorabilija koje sjećaju na stradanja u Domovinskom ratu.

“Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu. ‘Kuća sjećanja’ pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u ‘sobi pijeteta’, a bit će tu i ‘soba prijateljstva’ u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično.

Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju”, kazala je za Večernji list Željka koja je detalje razradila s projektantskim uredom iz Vinkovaca.

Upravo povodom svega navedenog, Udruga Plavi kaputić organizirala je krajem studenog predstavljanje projekta u Zagrebu, te je prikupila dio sredstava potrebnih za izgradnju “Kuće sjećanja – Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život”, a tom prilikom je prodavana i Željkina knjiga “Moja rijeka suza”. Događanje, odnosno humanitarnu akciju posjetio je i naš reporter Zdenko Vuković.

Želja udruge je očuvati uspomenu na žrtvu Vukovara i u “Kući sjećanja” izložiti plavi kaputić s fotografije uplakane djevojčice iz vukovarske kolone koja je obišla svijet i postala simbol našeg Domovinskog rata. “Kuća sjećanja” pričati će priču o Vukovaru i njegovim stradanjima da se istina o borbi Hrvatske za slobodu nikada ne zaboravi. „Kuća sjećanja” će, između ostalog, sadržavati i ‘sobu prijateljstva’ u kojoj će posjetitelji moći sudjelovati u stvaranju postava donoseći osobne predmete iz Domovinskog rata.

Svi koji žele pomoći udrugu donaciju mogu uplatiti s naznakom za:

Udruga Plavi kaputić

S. Radića 4, Berak, 32 243 Orolik

Broj žiro računa:

OTP banka HR8324070001100056935

Sličan sadržaj
Foto
Radio JaskaTportalGlas Istre
Izvor
HINAVečernji list

Sličan sadržaj

Back to top button