Jaska i okolicaVijesti

Dnevno, skoro 10 tona zaraznog medicinskog otpada može se obrađivati u Jastrebarskom

Godišnje, ta brojka može dosegnuti 3 tisuće i 504 tone

Burno i bučno, bilo je na prošlotjednom javnom predstavljanju Studije o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije.

“Ne želimo da se truju stanovnici Jastrebarskog” | audio, foto

Tvrtka Remondis Medison iz Draganića, koja taj posao u jaskanskoj gospodarskoj zoni obavlja na temelju privremenih dozvola već nekoliko godina, s takozvanim mobilnim uređajem, sada za njega želi stalnu lokaciju za prihvat, skladištenje i obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada, pa je prije izdavanja potrebne dozvole, pokrenuta i provedba procjene utjecaja na okoliš.

Tvrtka Remondis Medison najveća je u Hrvatskoj u poslu zbrinjavanja infektivnog i opasnog otpada iz bolnica i drugih medicinskih ustanova i do prije 3 godine taj je otpad obrađivala u Draganiću, gdje joj je i dalje sjedište, a onda obradu otpada preselila u Jastrebarsko.

Direktora operative te tvrtke Josipa Buhina, pitali smo zašto? Evo i odgovora:

 

Josip Buhin, drugi s desna

Osim što je prešutio da se posao iz Draganića u Jasku preselio zbog velikog negodovanja tamošnjih stanovnika, investitor je prešutio i podatke o ukupnoj količini obrade opasnog otpada. Rečeno je samo, da se u jednom ciklusu obrade koji traje 3 sata, obrađuje 1 tona i 200 kilograma otpada, a kako uređaj radi 24 sata, brojka o ukupnoj količini obrađenog opasnog otpada, koju je na inzistiranje građana, Josip Buhin, morao iznijeti, više je nego alarmantna i iznosi 9,6 tona otpada dnevno, tj. 3.504 tone godišnje:

 

Dakle, skoro 10 tona, opasnog zaraznog medicinskog otpada, dnevno se može parnom sterilizacijom obrađivati u gospodarskoj zoni u Jastrebarskom, u neposrednoj blizini kuća i novoizgrađenog hotela.

Za javnog predstavljanja Studije o utjecaju na okoliš, svi prisutni građani izrazili su svoje protivljenje, no to treba učiniti i argumentirano u pisanoj formi do 24. kolovoza, do kad traje javni uvid u Studiju, koja je dostupna u gradskim prostorijama, u ulici dr. Franje Tuđmana 47, na prvom katu.

Sličan sadržaj

Back to top button