Izbori2021

Do 5. svibnja mogu se dopuniti i ispraviti podaci upisani u registar birača

Iduća srijeda 5. svibnja rok je do kojega birači uoči lokalnih izbora mogu podnijeti zahtjev za dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača. Zahtjevi za dopunu ili ispravak mogu se podnositi u nadležnim upravnim tijelima, koja vode registar birača u županijama, prema mjestu prebivališta. Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača i preko poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave.

5. svibnja rok i za biračke odbore

A do 5. svibnja je i rok do kojeg Gradsko izborno povjerenstvo Grada Jastrebarskog mora imenovati biračke odbore koji će provoditi predstojeće izbore. Birački odbor ima 10 članova: predsjednika i potpredsjednika (koji ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, niti kandidati na lokalnim izborima), te osam članova koji ne smiju biti kandidati na izborima, ali su predstavnici političkih stranaka.

Naime, od tih 8 članova, dva člana predlaže većinska politička grupacija, te dva člana oporbene političke stranke sukladno stranačkom sastavu Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog na dan stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, dok dva člana predlaže većinska politička grupacija, te dva člana oporbene političke stranke sukladno stranačkom sastavu Županijske skupštine Zagrebačke županije na dan stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora.

Ako se pojedine grupacije ne mogu dogovoriti o rasporedu svojih predstavnika u biračke odbore, njihov raspored odredit će Gradsko izborno povjerenstvo Grada Jastrebarskog ždrijebom, na način da će predstavnike stranaka tako rasporediti da pojedina stranka bude zastupljena u najvećem mogućem broju biračkih odbora s obzirom na ukupni broj svojih predstavnika.

Političke stranke dužne su odrediti članove biračkih odbora i dostaviti njihova imena i izjave o prihvaćanju dužnosti člana biračkog odbora Gradskom izbornom povjerenstvu najkasnije do ponedjeljka, 3. svibnja do ponoći.

Povezane vijesti

Back to top button