Jaska i okolicaVijesti

U Domagoviću blagoslovljen spomenik biskupa Martina Borkovića | AUDIO,FOTO

Varaždinski biskup – Josip Mrzljak, blagoslovio je jučer u Domagoviću spomenik negdašnjem zagrebačkom biskupu, pavlinu Martinu Borkoviću, koji je spomenik u svom rodnom selu, nakon više od 4 stoljeća, dobio ovoga proljeća.

Spomenik je trebao blagosloviti kardinal Josip Bozanić, no, kako je zbog bolesti bio spriječen, to je učinio njegov izaslanik – biskup Josip Mrzljak, koji je i predvodio veliko euharistijsko slavlje, služeno u velikom šatoru, na početku kojeg je, pismo kardinala Bozanića, mještanima Domagovića i župe Petrovina, pročitao – vlč. Ivica Budinšćak.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Jastrebarskog – Zvonimir Novosel, koji je i tom prilikom istaknuo veliki značaj vraćanja biskupa Borkovića iz zaborava, koji je svojim djelovanjem uvelike zadužio hrvatski narod, jaskanski kraj i svoj rodni Domagović.

O životnom putu i djelima biskupa Borkovića, u svojoj je propovijedi govorio biskup Mrzljak, koji se posebno osvrnuo na Borkovića kao najznačajnijeg pavlina u Hrvatskoj:

 

U euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni svećenici jaskanskog dekanata, te zagrebačke i varaždinske biskupije, kao i pavlini iz Svetog Petra u šumi, a cijelu svečanost, svojim su dolaskom uveličali i članovi jaskanskih kulturno-umjetničkih udruga u narodnim nošnjama, kao i puhački orkestri.

Veliki broj vjernika koji su se jučer okupili u Domagoviću imali su samo pohvale za organizaciju ove svečanosti:

 

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac jučer je također naglasio važnu ostavštinu biskupa Borkovića:

 

Uoči jučerašnjeg blagoslova spomenika Martina Borkovića u prošteništu Majke Božje Volavske je održana trodnevna duhovna obnova koju je predvodio vlč. Ivica Budinšćak:

 

Jučerašnjem blagoslovu spomenika i koncelebriranoj svetoj misi uz gradonačelnika, njegove zamjenike i ostale gradske dužnosnike, nazočili su i: zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, te predsjednik Županijske skupštine, ujedno i saborski zastupnik, Mihael Zmajlović.

Riječi dobrodošlice biskupu i gostima, uputio je predsjednik mjesnog odbora Domagović – Dario Borković, a na kraju misnog slavlja, vlč. Gojislav Kovačić, još jednom je zahvalio svima koji su pomogli i pridonijeli postavljanju spomenika biskupu Martinu Borkoviću u Domagoviću. Spomenik se nalazi na tamošnjem trgu – ispred područne škole i vatrogasnog doma.

 

FOTO
Radio Jaska, Grad Jastrebarsko, Zagrebačka županija
Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close