Jaska i okolicaVijesti

‘Ekološka afera’ s Remondis Medisonom stigla do usijanja

Nakon što je Radio Jaska krajem srpnja donio priču da bi se opasni medicinski otpad mogao trajno, a ne s privremenim dozvolama tvrtke Remondis Medison iz Draganića, obrađivati u Jastrebarskom u neposrednoj blizini naselja Cvetković i novoizgrađenog hotela, priča se razvila jako daleko.

Pokrenuta je građanska inicijativa koja je inicirala potpisivanje peticije, dio jaskanskih političkih opcija podržale su građane, a gradonačelnik Zvonimir Novosel, gostujući u našoj Središnjici jasno je izrazio protivljenje obradi opasnog medicinskog otpada.

Jučer je održan i sastanak s predstavnicima tvrtke Remondis Medison na kojem je, kako su priopćili iz Grada Jastrebarskog, gradonačelnik još jednom, ovaj put predstavnicima tvrtke investitora, poručio:

“Stav Grada je da ne damo podršku ovom vašem projektu, stav je to i drugih dionika u ovom procesu te ćemo sve pravne i proceduralne mogućnosti poduzeti da ne dobijete dozvolu za rad u Jastrebarskom!” – rekao je gradonačelnik na sastanku kojem su prisustvovali njegovi suradnici iz Grada, zatim iz građanske incijative, mjesnog odbora Cvetković i gradske četvrti Donja Jaska, te predstavnici Remondis Medison d.o.o – direktor tvrtke Tom Vereecken, direktor financija Dino Jurjević i direktor operative Denis Buhin.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, prenosi Grad na svojim web stranicama, investitori su ‘istaknuli da im je jasan stav građana, ali smatraju da je isti subjektivan. Također, ne vide razloge za zabrinutost jer, kako kažu, svoju djelatnost obavljaju sukladno propisanim zakonskim odredbama. Ističu negativne pokušaje komuniciranja sa javnosti koja ih, prema njihovim riječima uvijek percipira kao problem, ali isto tako ističu da svatko smije doći u njihov pogon i pitati što ga zanima. Ovom prilikom istaknuli su, iako su svjesni da nisu poželjni u Jastrebarskom, da otpad moraju obrađivati kako sustav gospodarenje tom vrstom otpada ne bi trpio.’

Situacija je, po svemu sudeći došla do usijanja. Gradonačelnik je na kraju sastanka poručio “Naše povjerenje nemate! Naša je poruka vrlo jasna: ukoliko se mislite nastaviti baviti ovom djelatnošću, krenite odmah u potragu neke nove lokacije za gradnju centra za obradu medicinskog otpada”.

 

Zadnji dan potpisivanja peticije

Danas je zadnji dan potpisivanja peticije protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom. Oni naši sugrađani koji to još nisu učinili, peticiju mogu potpisati danas do 17 sati na 15-tak lokacija u Jastrebarskom. To su: Optika Bašić, Parfumerija Mia, Fitness Centar Torbar, Caffe Baru Baza, Frizerski salon Magic, Salon cvijeća Jasminke Beg, Piccolo Bar Cvetković, Salonu ljepote Gloss, TV Bar, Princess Centar, Slastičarna Jaska, Caffe Bar Chucha, Garden Caffe bar, Caffe bar BIN, Pizzeria Erdödy, Knjigovotstveni servis Vesal, Nekretnine Lončarić, Geo-Land i Trgovina Fifa.

Jedno od najfrekventnijih mjesta je upravo ono ispred Trgovine Fifa, gdje Zlatko Dragović od 10 sati prikuplja potpise. Dodajmo kako je peticiju online potpisalo više od 1.150 ljudi, a koliko će biti ukupan broj znat će se sutra, kada će se sve potpisne liste i prikupljeni argumenti ispred građanske inicijative, predati županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Za usporedbu, u svibnju 2008. godine peticiju protiv izgradnje klaonice papkara u našem gradu, potpisalo je više od 4.500 ljudi.

Sličan sadržaj

Back to top button