Jaska i okolicaVijesti

Europski tjedan mobilnosti u Jastrebarskom

Europski tjedan mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna i koji je posvećen održivom kretanju odnosno mobilnosti, i ove će se godine obilježiti u Jastrebarskom.

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija koja za cilj ima potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljšati kvalitetu života građana.

Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

U Jastrebarskom će, tako, danas,  po cijelom gradu biti postavljene motivacijske poruke o prednostima pješačenja i bicikliranja za ljudsko zdravlje, a samim time i za očuvanje okoliša. U popodnevnim satima, na trgu Ljube Babića, biti će postavljeni crteži koje su naslikali mališani Dječjeg vrtića Radost, a sa ciljem upozorenja vozačima da smanje brzinu i povećaju pozornost, jer se u neposrednoj blizini Trga nalazi dječje igralište.

Nadalje, u petak, 21. rujna, zatvoriti će se promet dijelom ulice Ivane Brlić-Mažuranić i Cvjetnog naselja, od 17 sati do ponoći, čime će se obilježiti “Dan bez automobila”. Na prostoru tih ulica, biti će organizirane tjelesne aktivnosti za sve generacije, poput vježbanja na mini trampolinima, traženja blaga po perivoju Erdödy, natjecanja u zgibovima na street workout igralištu, baby utrka, natjecanje u najsporijoj vožnji na električnim biciklima, te igranje igre ‘Čovječe ne ljuti se’ u velikom prostornom izdanju. Sve ove tjelesne aktivnosti biti će popraćene i konzumacijom ukusnih smoothija od voća i povrća.

Ovogodišnj Europski tjedan mobilnosti obilježava se pod motom “Podijeli se, pokreni se!”, a u Jastrebarskom njegovo obilježavanje organiziraju Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica, odakle prenosimo poziv građanima svih uzrasta da svojim sudjelovanjem u spomenutim aktivnostima podrže obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u našoj sredini.

Back to top button