Izbori2021

Fijasko izbora za mjesnu samoupravu, u čak 6 mjesnih odbora uopće nema kandidata

Čabdin, Donji Desinec, Gornja Reka, Slavetić, Vlaškovec i Volavje ostaju bez mjesne samouprave

Osim što će u nedjelju birati gradonačelnika i novi saziv Gradskog vijeća, te župana i novi saziv Županijske skupštine Zagrebačke županije, birači s područja grada Jastrebarskog birati će i članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Istovremeno s lokalnim biti će, naime, održani i izbori za mjesnu samoupravu za koju ovaj put nema velikog zanimanja jer čak 6 mjesnih odbora uopće nema kandidata, u 17 je istaknuta samo jedna kandidatura, u 5 mjesnih odbora i dvije gradske četvrti po dvije su kandidacijske liste, a samo dva mjesna odbora imaju po tri kandidature.

Najveće zanimanje i najveća konkurencija za mjesnu samoupravu (s tri kandidacijske liste) vlada samo u Gornjoj Kupčini i Gornjem Desincu.

U Gornjem Desincu se za peteročlano vijeće mjesnog odbora natječu HDZ-ova lista koju predvodi Ana Volarić, te dvije liste grupe birača: jedna čiji je nositelji Marko Kos i druga čija je nositeljica Zorica Šamija. I u Gornjoj Kupčini čiji mjesni odbor ima tri člana, tri su kandidacijske liste: Domovinskog pokreta čiji je nositelj Antun Jagetić, HDZ-ova lista s Tomislavom Holetićem na čelu i SDP-ova čiji je nositelj Miroslav Perin.

Naselja Cvetković, Hrastje Plešivičko, Malunje, Plešivica i Stankovo, te gradske četvrti Gornja i Donja Jaska imaju po dvije kandidacijske liste. U Cvetkoviću, čije vijeće mjesnog odbora ima pet članova, natječu se: grupa birača koju predvodi Goran Dikšić i HDZ čiji je nositelj liste Ivan Dimnjaković. Vijeće mjesnog odbora Hrastje Plešivičko ima tri člana, a žele ih: HDZ predvođen Damirom Gregorićem i grupa birača na čelu s Damirom Jugovićem. U Malunju su se kandidirale dvije liste grupe birača: jedna koju predvodi Josip Golojuh i druga Tomislava Stojkovića. I mjesni odbor Plešivica ima dvije kandidacijske liste: HDZ-ovu čiji je nositelj Božidar Hrvoj i listu grupe birača čiji je nositelj Miroslav Režek. U Stankovu su također dvije liste: HDZ-ova koju predvodi Mirko Smetko i HSS-ova s Božidarom Razumom na čelu. Dvije su kandidacijske liste i u gradskim četvrtima Gornja i Donja Jaska. U Donjoj Jaski HDZ-ovu listu predvodi Đurđa Šegudović, a SDP-ovu Goran Golešić, dok Gornja Jaska ima HDZ-ovu listu koju predvodi Ivan Dimnjaković i listu grupe birača čiji je nositelj Adamo Vuksan.

U čak 17 mjesnih odbora samo je jedna kandidacijska lista što znači da su pobjednici poznati unaprijed. Od tih 17 naselja u kojima je samo jedna lista, najviše, odnosno 7 ih je HDZ-ovih, 5 grupe birača, 4 su liste SDP-ove i jedna koalicije dviju stranaka. HDZ je svoje članove tradicionalno kandidirao u svetojanskim naseljima, pa je tako u Dragi Svetojanskoj nositelj HDZ-ove liste Nikola Ivčec, u Gorici Svetojanskoj Stjepan Jagodić, u Svetoj Jani Pavao Budinšćak, a u Toplicama Josip Hačko. HDZ-ovu listu u Zdihovu predvodi Stjepan Gomerac, u Čegljima Tomislav Gojšić, a nositeljica HDZ-ove liste u naselju Donja Reka je Nadica Golojuh. U Petrovini HDZ na izbore za mjesnu samoupravu izlazi zajedno s Domovinskim pokretom, a nositelj njihove liste je Luka Cvetan.

Kao što smo rekli, u pet naselja istaknuta je samo jedna kandidacijska lista i to grupe birača: u Črnilovcu gdje je nositelj liste Bojan Pozderac, u Domagoviću s nositeljem Dariom Borkovićem, u Izimju gdje listu grupe birača predvodi Ivan Šebečić, u Novakima Petrovinskim to je Ranko Vojnović, a u Vukšin Šipku Marina Puškar.

SDP-ove kandidacijske liste, kao jedine, imaju 4 gradska naselja: Breznik Plešivički s nositeljicom Danicom Puškarić, Guci Draganićki s Nedeljkom Bujanom, te Gornji Pavlovčani gdje je nositelj liste Mario
Jambrović i Donji Pavlovčani gdje je nositeljica SDP-ove kandidacijske liste Lidija Šerić.

I na kraju podatak da za naselja Čabdin, Donji Desinec, Gornja Reka, Slavetić, Vlaškovec i Volavje uopće nisu istaknute kandidacijske liste za vijeća mjesnih odbora, što znači da će ta naselja nakon nedjeljnih izbora biti bez mjesne samouprave.

A u 11 mjesnih samouprava nakon nedjelje se neće ništa promijeniti jer od 17 mjesnih odbora (gdje je istaknuta samo jedna kandidacijska lista), 11 nositelja lista sadašnji su predsjednici, odnosno predsjednice mjesnih odbora pa je za očekivati da će to biti i ubuduće. To su HDZ-ovi Nikola Ivčec, Stjepan Jagodić, Pavao Budinšćak, Josip Hačko, Tomislav Gojšić, Nadica Golojuh i Stjepan Gomerac, SDP-ovi Danica Puškarić, Nedeljko Bujan i Mario Jambrović te ispred grupe biirača Dario Borković i Ranko Vojnović.

Dakle, da rezimiramo, čak 6 mjesnih odbora uopće nema kandidata, u 17 je istaknuta samo jedna kandidatura, u 5 mjesnih odbora i dvije gradske četvrti po dvije su kandidacijske liste, a samo dva mjesna odbora imaju po tri kandidature.

Povezane vijesti

Back to top button