Jaska i okolicaVijesti

Grad Jastrebarsko: “Nastavlja se borba Grada za prostor bivše vojarne u Jastrebarskom!”

Grad Jastrebarsko izvijestio je da je na inicijativu gradonačelnika Zvonimira Novosela 14. veljače ove godine održan sastanak s ministrom državne imovine Mariom Banožićem. U izvješću stoji:

“Višegodišnja nastojanja da se razriješi slučaj zemljišta bivše vojarne “Dr. Ante Starčević” sada su u završnoj fazi. Grad Jastrebarsko je na vrijeme podnio zahtjev za upis prava vlasništva temeljem ispunjenih uvjeta i očekivalo se, da bi zapravo sve trebalo biti samo stvar procedure, jer Zakon o upravljanju državnom imovinom jasno propisuje da nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo Republike Hrvatske i koje su se na dan 1. siječnja 2017. godine koristile kao škole, domovi zdravlja, bolnice, parkovi, igrališta, društveni domovi i slično, ali i sportska igrališta i sportski objekti, će se temeljem zakona upisati u vlasništvo jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalaze.

Međutim, tu dolazi do komplikacija, jer je ministar državne imovine Banožić, sklon da se nekretnine ne daju Gradu, već prodaju udruzi građana. Valja naglasiti, kako se radi o udruzi koja ima dugovanje prema svom sponzoru kao fizičkoj osobi, u iznosu većem od 6 milijuna kuna, pa postoji opravdana bojazan da bi u konačnici fizička osoba mogla postati vlasnikom predmetnih nekretnina koje se nalaze u neposrednoj blizini novouređenog jaskanskog Perivoja Erdӧdy. Uz to, ne smije se zanemariti, da se prema našim saznanjima na području igrališta gradilo bez potrebne dokumentacije.

“Molio sam ministra da preispita svoju odluku. U jednoj odredbi zakona stoji da država može prodati zemljište neposrednom pogodbom ako je neki subjekt u posjedu nekretnine duže od pet godina i uredno podmiruje svoje obveze, ali to je navedeno tek kao mogućnost. Zakon jasno definira da uz ispunjenje svih uvjeta pravo vlasništva ide jedinici lokalne samouprave. Moram priznati da je naš razgovor koji smo vodili u prisustvu drugih djelatnika ministarstva i gradske uprave bio na trenutke neugodan. Na kraju mi je ministar predbacio da na njega vršimo pritisak putem medija. Na moju molbu: “Ministre, vi ste taj koji može prevagnuti hoće li ovo zemljište dospjeti u javne ili privatne ruke” ministar Banožić je odgovorio da je on upravo prevagnuo i naprasno smo završili sastanak” – komentirao je gradonačelnik Novosel održani sastanak i naglasio kako neće dozvoliti da privatni interesi budu ispred općeg društvenog interesa.

Grad Jastrebarsko o cijelom ovom slučaju kontinuirano obavještava nadležne državne institucije, te je održana i konferencija za novinare u Hrvatskom Saboru, u sklopu Odbora za pravosuđe. Nakon neuspješnog sastanka s ministrom Banožićem, gradonačelnik Novosel poslao je i dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću s molbom da se uključi i preispita cijeli slučaj. U protivnom, Grad se dovodi u položaj iz kojeg je jedini mogući izlaz tužba protiv Republike Hrvatske.

Radi se stvarno o apsurdnoj situaciji jer se to sportsko igralište se i dalje može koristiti za potrebe građana, odnosno sportskih udruga i nema nikakvih prepreka da ga klub nastavi koristi. Bitno je jedino da vlasništvo ne padne u privatne ruke, jer onda taj privatnik može zabraniti ili samostalno odlučiti što će tamo graditi i u koju će namjenu koristiti zemljište.

Prostor bivše vojarne nalazi se u neposrednoj blizini Perivoja Erdӧdy i dvorca kojeg Grad uskoro namjerava obnoviti sredstvima iz EU fondova. Cjelokupni prostor je zapušten i derutan, a Grad Jastrebarsko ga već dugi niz godina pokušava dobiti od Republike Hrvatske i staviti u funkciju. Taj dio grada ima veliki potencijal stvaranja novih gospodarskih prostora, javnih i upravnih sadržaja, smještaja novih stambenih kapaciteta i otvaranja novih radnih mjesta, što bi uvjetovalo porast kvalitete života u gradu Jastrebarskom.” – stoji u priopćenju Grada Jastrebarskog.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close