Jaska i okolicaVijesti
U trendu

Gradonačelnik Novosel uputio otvoreno pismo ministru Banožiću

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel uputio je ministru Državne imovine Mariu Banožiću otvoreno pismo pod naslovom “I Grad Vukovar postao vlasnikom državnih nekretnina, no u Jastrebarskom to nije slučaj!”

U pismu stoji:

Grad Vukovar, kako prenosi portal Glas Slavonije, proteklih je dana postao vlasnikom nekretnina za sport u tom gradu, a s obzirom na izjavu ministra Državne imovine Maria Banožića kako ministarstvo diljem Hrvatske aktivno sudjeluje u prijenosu vlasništva nad objektima za koje jedinice lokalne samouprave pokažu interes za daljnje ulaganje i investicije, a što u Jastrebarskom nije slučaj, gradonačelnik grada Jastrebarskog uputio je otvoreno pismo.

„Ovim putem uistinu želim čestitati Ministarstvu državne imovine i Gradu Vukovaru na sklapanju ugovora o darovanju nekretnina kojim je Grad Vukovar postao vlasnikom nogometnog igrališta u Borovu naselju. Osobito mi je drago zbog Grada Vukovara koji ima posebnu simboliku i značenje u našem društvu, a što i Grad Jastrebarsko prepoznaje i poštuje te smo upravo zato ponosni na činjenicu da već godinama iz našeg proračuna izdvajamo sredstva za stipendije vukovarskih studenata.

No, razlog za moje otvoreno pismo je izjava koju je ministar Banožić dao prilikom potpisivanja, a koja glasi: „Time pokazujemo praksu da ministarstvo diljem Hrvatske aktivno sudjeluje u prijenosu vlasništva nad objektima za koje jedinice lokalne samouprave pokažu interes za daljnje ulaganje i investicije. Na temelju Zakona o upravljanju državnom imovinom nadam se kako ćemo i za ostale nekretnine koje su od interesa za Vukovar prenijeti vlasništvo kako bi bile na korist svim građanima.“  Naime, ovim putem želio bih naglasiti kako istovjetan slučaj imamo i kod nas u Jastrebarskom, a gdje su gradske službe Grada Jastrebarskog na vrijeme ispunile sve zakonske uvjete i predale svu dokumentaciju za upis prava vlasništva nad nekretninama u vlasništu Republike Hrvatske. Radi se o nogometnom igralištu i zgradi svlačionice u sklopu prostora bivše vojarne, koje bi prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom na isti način trebalo prijeći u vlasništvo Grada Jastrebarskog. To je uostalom i jedina prava garancija da će zemljište imati javnu namjenu te u budućnosti biti na raspolaganju sportskim klubovima i svim građanima. Unatoč svemu tome, Ministarstvo državne imovine je sklono to igralište prodati udruzi građana koja ima evidentirano višemilijunsko dugovanje prema fizičkoj osobi, stoga postoji i opravdana opasnost da državno zemljište na ovaj način dospije u privatne ruke.

Ovim putem još jednom pozivam Ministra Banožića da primjer darovanja državnih nekretnina u vlasništvo lokalnih samouprava nastavi jednako primjenjivati u svim jedinicama lokalnih samouprava na području Republike Hrvatske, pa tako i u Jastrebarskom.

Na kraju svega i nakon već nekoliko sličnih primjera drugih JLS-ova u Hrvatskoj te ovog najnovijeg u Vukovaru, ostaje nam da se javno upitamo koji je razlog i je li moguće da ministar Banožić selektivno primjenjuje Zakon o upravljanju državnom imovinom?“

Zvonimir Novosel, dip.ing. gradonačelnik

Sličan sadržaj

Back to top button