OstaloVijesti

Hrvatska pod toplinskim valom još do nedjelje, prenosimo preventivne savjete

Cijela je zemlja pod toplinskim valom, a vruće i sparno biti će još nekoliko dana, točnije do nedjelje, pa je i DHMZ izdao upozorenje jer pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti ili spriječiti zdravstvene poteškoće zbog velikih vrućina.

Prije svega, treba rashladiti prostor u kojem se živi i izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice i starije osobe, te srčani i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti.

Odjeća mora biti lagana, široka, svijetla i od prirodnih materijala, a ako se ide van, treba imati šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Važno je piti dovoljno tekućine, ali ne naglo, te jesti češće male obroke, uz izbjegavanje hrane bogate bjelančevinama. Izbjegavati treba i alkohol, kao i napitke s previše kofeina i šećera.

Preporuka je izbjegavati i naporan fizički rad, a ako se mora teško raditi, trebalo bi to činiti u najhladnije doba dana, što je obično ujutro, između 4 i 7 sati.

Da bi se rashladio životni prostor, treba koristiti hladniji noćni i rano jutarnji zrak, a danju treba imati zatvorene prozore i rolete. Također, valja ugasiti sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja, za lakši koristiti laganu posteljinu, djecu i životinje nikako ne ostavljati u parkiranom vozilu, te se zaštititi od UV zraka.

Savjete kako što sigurnije i bezbolnije preživjeti ove vruće dane, objavio je i Zavod za javno zdravstvo i treba ih ozbiljno shvatiti, jer cijela Hrvatska ovih je dana, doslovce, uzavrela.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close