OstaloVijesti

Hrvatska sutra bira svoje zastupnike u Europskom parlamentu

Građani 28 zemalja članica Europske unije, sutra će birati 751 novog zastupnika u Europskom parlamentu. I Hrvatska sutra bira svojih 12 zastupnika na koje ima pravo, no, na početku u novom sazivu EU parlamenta biti će ih samo 11, dok Velika Britanija ne izađe iz Europske unije.

Za razliku od lokalnih ili parlamentarnih izbora, Hrvatska za europske izbore nije podijeljena na izborne jedinice. Cijela zemlja jedna je izborna jedinica, a birači sutra zaokružuju jednu od 33 kandidacijske liste ili jednog od ukupno 396 kandidata.

Evo kako treba pravilno glasati:

Važeći listić će biti kad birač zaokruži ili označi da se na nedvojben način može znati za je koju listu glasao. Zaokružiti će redni broj liste za koju želi glasati i na njoj može zaokružiti jednog kandidata kojem će dati preferenciju. Ukoliko na jednoj listi zaokruži samo kandidata, a ne listu, tada je to također važeći listić, a glas se pribrojava i listi.

Neće biti važeći ako se, primjerice, zaokruži više od jednog kandidata ili jednu listu a kandidata s druge liste.

Na području grada Jastrebarskog sutra od 7 do 19 sati biti će otvoreno 51 biračko mjesto, u općini Klinča Sela 16, u Krašiću 13, Pisarovini 10 i u Žumberku 8 biračkih mjesta.

Sutra na dan održavanja EU izbora, službenici Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, raditi će radi izdavanja potvrda za glasovanje, u vremenu od 7 do 19 sati.

Osim u Ispostavi Jastrebarsko u ulici Vladka Mačeka 2, dežurstva će sutra biti organizirana i u Klinča Selima, Karlovačka 28e, kao i u Krašiću za potvrde za općine Krašić i Žumberak, na adresi Krašić 101, te u Pisarovini na adresi Trg Stjepana Radića 10.

Državno izborno povjerenstvo rezultate izbora objavit će sutra iza 23 sata, a iz DIP-a su pozvali birače da iskoriste svoje pravo i izađu na sutrašnje izbore.

Na prošlim izborima za EU parlament koji su održani 2014. g., izlaznost birača u Hrvatskoj bila je 25%.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close