Jaska i okolicaVijesti

HRVATSKI HOLLYWOOD | Filmski studio gradit će se u Jastrebarskom?

“Hollywood u Jastrebarskom: Dobiva li Hrvatska nakon Jadran filma novi filmski studio?” – naslov je to iz Jutarnjeg lista koji piše da su se nakon višegodišnjih rasprava o potrebi Hrvatske da dobije svoj filmski studio, sada pojavili i konkretni planovi.

Naime, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Chris Marcich predstavio je dvije studije o velikom potencijalu ulaganja u domaće i međunarodno filmsko stvaralaštvo. Tako je predstavljena i studija o izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa (nezavisne agencije Olsberg•SPI), koja predviđa da se do konca godine s resornim ministarstvima do kraja kristalizira situacija jer potencijalni investitori postoje i gradnja studija trebala bi početi već u prvoj polovini iduće godine, a kao lokacija za tu investiciju (čija se vrijednost procjenjuje na 60 do 80 milijuna eura) navodi se Jastrebarsko.

Chris Marcich, foto: Cineuropa

 

Istraživale su se četiri moguće lokacije za izgradnju filmskog studija i to u Velikoj Gorici, Jastrebarskom, Bistri i Ekoparku Kraš u Bratini, a prema studiji najbolje je ocijenjena lokacija u gradu Jastrebarskom. “Radi se o bivšoj vojarni koja je napuštena. To je državno vlasništvo koje ima infrastrukturu koja je potrebna, znači ceste, struju, vodu. Ima nekih prednosti i što se tiče lokacije, tu je blizina Zagrebu, blizina aerodroma, ima prostora za proširenje.” – istaknuo je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra i dodao da bi participacijom države u projektu (prije svega kroz zemljište ili nekim drugim modelom) filmskoj proizvodnji bio osiguran pristup ne samo prostoru, nego i radnoj snazi.

Naime, pored samih studijskih prostora, filmski bi studio, kako je to i uobičajeno, imao i brojne radionice i zapošljavao brojne različite struke, od kamermana, preko stolara do šminkera…, jer sve to jedan ozbiljni filmski studio morao bi imati u svojoj ponudi. Zbog toga HAVC planira početkom iduće godine započeti s edukacijama i radionicama kako bi sve bilo spremno kad se projekt pusti u pogon, a to bi trebalo biti krajem 2022. godine.

Studija isplativosti tog projekta preporuča izgradnju četiri do šest studija površine između 400 i 2.800 m² te veliki vanjski prostor za snimanje na otvorenom, kao i potrebne popratne objekte koji će uključivati urede, atelijere, garderobne prostore i parking.

Dakle, riječ je o projektu u kojem bi sudjelovala i država koja bi dala zemljište za izgradnju studijskog kompleksa na prostoru bivše vojarne koju je već dobrim dijelom i raspodijelila, pa se tako tamo nalaze prostori MUP-a s logističkim centrom Civilne zaštite te prostori Ministarstva pravosuđa, vanjskih poslova i branitelja te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a dio prostora vojarne koristi i nogometni klub Vinogradar.

Sličan sadržaj

Back to top button