Jaska i okolicaVijesti

In memoriam Ivan Puhar

(29.4.1929. Donji Desinec - 24.12.2020. Zagreb)

U utorak 29. prosinca na gradskom groblju u Jastrebarskom bit će pokopan Ivan Puhar, uvaženi obrtnik i društveno-kulturni djelatnik koji je preminuo na Badnjak u 92. godini života.

Time je naš grad Jastrebarsko u ovoj godini ostao bez još jedne cijenjene osobe. Napustio nas je čovjek koji je svoj cijeli život posvetio razvoju naše bivše općine. Za života je aktivno i društveno djelovao u mnogim područjima u Donjem Desincu: prvo kao predsjednik Školskog odbora, zatim predsjednik Mjesne zajednice i kao općinski odbornik.

U Jastrebarskom je iznajmio prostor za radionicu električarskog obrta, a nedugo nakon toga bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruženja obrtnika. Od 1977. je živio u Jastrebarskom gdje je izgradio obiteljsku kuću i obrtničku radnju. Za svoj je rad u obrtništvu nagrađen brojnim priznanjima među kojima je i medalja rada, a odgojio je i nekoliko vrijednih majstora svoje struke.

Na njegovu inicijativu je u prvoj polovici 70-tih godina prošloga stoljeća u Jastrebarskom s radom započela i Srednja škola za zanatska zanimanja. Bio je i jedan od osnivača te prvi predsjednik sekcije umirovljenika Udruženja obrtnika Jastrebarsko, a postao je i doživotni počasni predsjednik cijelog Udruženja.

U rodnom selu 70-tih godina pokrenuo je osnivanje Kulturno-umjetničkog društva Matice hrvatske Donji Desinec. Nastupajući s KUD-om u mnogim gradovima i mjestima bivše države te u inozemstvu promovirao je običaje, glazbu, pjesme i plesove našega kraja. Zaslužan je i za brojne društvene akcije u kojima je i sam sudjelovao u svrhu poboljšanja života i infrastrukture svih žitelja u voljenom selu Desinec. Ivan Puhar je bio oličenje obrtništva i društveno kulturnog života.

U prvoj polovici ove godine gostovao je u našem eteru kroz tri emisije koje se mogu poslušati u arhivi.

Back to top button