Jaska i okolicaVijesti

In memoriam Krešimir Radić

(1950. – 2021.)

U 71. godini života preminuo je poznati jaskanski sportaš i ugostitelj Krešimir Radić.

Krešimir Radić juniorski igrač na “Sajmištu”

Rođen 18. studenoga 1950. g. odrastao je u Jastrebarskom te je već u mladosti zavolio sport i nogomet. Po ponovnom osnutku juniorske selekcije sredinom šezdesetih godina Krešimir počinje igrati nogomet u NK Jaski i u amaterskoj sportskoj karijeri postiže vrlo zapažene rezultate, a ubrzo postaje i standardni igrač seniora. Prolazi natjecanja u Karlovačkom savezu, u Međuligi Karlovac – Kutina – Sisak i u Zagrebačkom savezu. Bilo je to razdoblje kad je NK Jaska igrala svoje utakmice na igralištu ‘Sajmište’ sve do preseljenja na ‘Centralu’ 1969. g.

Nakon toga počinje uspon kluba  i plasman u jaku Međuligu gdje su nastupali klubovi iz Siska, Kutine, Karlovca i okolice. Krešo je bio standardan igrač prve ekipe, a s klubom je bio i na gostovanju u Austriji te odigrao nekoliko prijateljskih utakmica protiv zagrebačkih prvoligaških ekipa Dinama i Zagreba. Po završetku seniorske karijere u klubu je jedno vrijeme obavljao i dužnost blagajnika, a seniorsku karijeru je završio u NK Vinogradaru. Nakon toga godinama uspješno nastupa i u veteranima voljenog kluba NK Jaske.

Juniori NK Jaske na “Sajmištu” krajem šezdesetih, Krešo drugi slijeva čuči

 

Seniori NK Jaske na “Centrali” 1971., Krešo stoji drugi slijeva

 

Važno je spomenuti podatak da je početkom 70-tih godina u Jastrebarskom započelo natjecanje u malom nogometu, a pet-šest godina ekipa “Rečke ceste” (današnja ulica Bana Jelačića),  bila je pobjednik svih važnijih turnira. Tu je pobjedničku momčad predvodio kapetan ekipe Krešimir Radić, a igrali su lijep, dopadljiv, koristan i tehnički gledljiv nogomet.

Krešimir Radić predvodi malonogometnu ekipu Rečka cesta sedamdesetih godina

 

Krešini roditelji majka Apolonija i otac Ilija otvorili su ugostiteljski objekt na nekadašnjoj Rečkoj cesti, gdje su sagradili i obiteljsku kuću. Osim toga bavili su se i proizvodnjom vina te su na “Šipkovici” u vinorodnom dijelu izgradili prateći objekt u okruženju vinograda. I u tom objektu su održana mnoga zanimljiva druženja, a u berbu grožđa su Kreši i njegovim roditeljima dolazili prijatelji nogometaši.

Obiteljsku tradiciju posla nastavio je Krešimir i njegova supruga Branka. Poznati “Plešivički Grozd” na Rečkoj cesti je radio pet i pol desetljeća i bio je okupljalište mnogih nogometaša NK Jaske. Naš omiljeni nogometni suigrač Krešo, kako smo ga mi zvali bio je uvijek na usluzi svima. Uz dobru kapljicu i domaću hranu u “Plešivičkom Grozdu” su proslavljene mnoge sportske pobjede, održane brojne veselice i prigodne svečanosti. Tu su među gostima lokala bili i mnogi Jaskanci jer je uvijek bila domaća atmosfera. Krešo je bio uvijek raspoložen za priču i druženje, a osim toga izuzetno je dobro pamtio događaje, datume, godine, osobe i još mnogo toga. Pohranjivao je brojne fotografije, dokumente, pokale s datumima osvajanja i zapise koje sam koristio u svojim publikacijama. Hvala mu na svemu onome lijepom što je dao za naš kraj kao osoba, sportaš i ugostitelj.

Povezane vijesti

Zdenko Vuković Cena

Posljednji ispraćaj Krešimira Radića bit će u petak 16. travnja u 14 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.

Povezane vijesti

Back to top button