Jaska i okolicaVijesti

In Memoriam Nikola Žunac

(24.1.1939. – 7.5.2021.)

Jučer je u 83. godini života od posljedica koronavirusa preminuo ugledni jaskanski pravnik Nikola Žunac.

Rođen 24. siječnja 1939., cijeli je život proveo u našem gradu u kojem je ostavio veliki i neizbrisiv trag na svim poljima gdje je bio uključen – u društvenom, pravosudnom, kulturnom i sportskom životu grada Jastrebarskog i jaskanskog kraja.

U Jastrebarskom je završio osnovnu školu, gimnaziju u Karlovcu, a Pravni fakultet u Zagrebu. Po završetku fakulteta radio je na karlovačkom području, a nakon toga u Jastrebarskom u tadašnjoj općinskoj upravi kao imovinsko-pravni referent, savjetnik za komunalne i privredne poslove te kao predsjednik Općinskog komiteta za privredu.

Sedamdesetih godina odvjetničko znanje je usavršio kod poznatog jaskanskog odvjetnika Jurja Rendulića, a nakon toga je dugi niz godina vodio vlastiti odvjetnički ured. Nikola postaje vrlo cijenjen jaskanski odvjetnik, bio je javni pravobranitelj i sudac Općinskog suda Janstrebarsko.

U mladosti se bavio nogometom te bio član nogometnog kluba Jaska krajem pedesetih godina, od juniora do seniora. Nikolina rodna kuća i dvorište obitelji Žunac desetljećima su bili pravi dom nogometaša Jaske, Jastreba i svih momčadi koje su gostovale na Sajmištu. Iskreni zaljubljenik u svoj voljeni grad, godinama je bio predsjednik Mjesne zajednice Jastrebarsko, koja je u tom razdoblju ostvarila mnoge zapažene rezultate. Bio je osnivač i igrač Nogometnog kluba Jastreb, trostrukog pobjednika općinske Ljetne lige (1963, 1965, 1966) te igrač Nogometnog kluba Jaska.

1960. bio je jedan od osnivača i igrača nogometne ekipe iz gornje Jaske “Jastreb” koja je šezdesetih godina u omladinskoj ljetnoj ligi osvajala i trofeje.

Stjepan Medvedovski i Nikola Žunac (desno) na Sajmištu šezdesetih godina

 

Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Akademskog kluba Jastrebarsko, rasadišta mnogih jaskanskih kulturnih i sportskih društava (kazalište, tamburaški orkestar, rukometni, stolnoteniski i šahovski klub) i nositelja brojnih kulturnih i sportskih priredbi. Istaknuti član Dobrovoljnog društva Jastrebarsko, viši vatrogasni časnik i predavač na brojnim vatrogasnim tečajevima, bio je godinama potpredsjednik društva i jedan od najzaslužnijih za njegov napredak i razvoj u razdoblju od 1966. do 1990.

Veliki prijatelj planinarenja, godinama je bio istaknuti član i potpredsjednik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, a djelovao je i kao predsjednik Kinološkog društva Jastrebarsko. Bio je jedan od pionira višestranačja u našem gradu, jedan od osnivača i prvi predsjednik općinskog Ogranka Hrvatske narodne stranke.

Prilikom održavanja natjecanja u košarci na Univerzijadi 1987. u Jastrebarskom, Nikola je bio član Organizacionog odbora, a ljubav prema sportu i rekreaciji iskazao je i u druženju sa haklerima zvanim „Škanjci“ na Sajmištu.

Sličan sadržaj
Nikola (sjedi desno zadnji) u društvu haklera sa Sajmišta

Nikola Žunac bio je izuzetno omiljena osoba, “živa enciklopedija”, oboružan sjajnom memorijom i svim mogućim podacima o naseljima i žiteljima cijelog jaskanskog kraja, od Kupe do Svete Gere. Mudar, razložan i odmjeren sugovornik, mogao je satima razgovarati o povijesti svake kuće i svake obitelji od Sajmišta do Trešnjevke, a njegovo izlaganje bilo je prožeto brojnim anegdotama i osebujnim humorom.

Među brojnim priznanjima, zahvalama i nagradama 1989. je dobitnik općinske nagrade, a za svoj je ogroman doprinos i zasluge 2014. godine primio i Plaketu grada Jastrebarskog.

Nikola s bratom i sestrama

 

Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak u 16 h na gradskom groblju Jastrebarsko.

Krajem prošle godine kroz dvije emisije bio je gost u našoj emisiji ‘Znaš kaj ti bum rekal’. Donosimo snimke.

Foto
Zdenko Vuković Cena
Izvor
Matica hrvatska JastrebarskoZdenko Vuković Cena

Sličan sadržaj

Back to top button