Jaska i okolicaVijesti

‘Istine i laži o Jastrebarskom’ – Zdenko Vuković Cena

Knjiga ‘Istine i laži o Jastrebarskom’ poznatog jaskanskog kroničara, istraživača, pisca i novinara Radio Jaske – Zdenka Vukovića Cene, prošloga je petka u okviru događanja povodom Dana grada još jednom predstavljena javnosti.

9. lipnja ’18 – Predstavljena knjiga Zdenka Vukovića Cene koja skida ‘mrlju’ s povijesti Jastrebarskog

 

Podsjetimo, riječ je o knjizi kojom je autor želio dati doprinos u skidanju crne mrlje s Jastrebarskog kao grada u kojemu je postojao Dječji dom za ratnu siročad u vrijeme II. svjetskog rata, a osim o tome, u knjizi piše i o žrtvama komunističkih zločina u šumi Gović.

Knjiga je napisana nakon više od dva desetljeća temeljitog istraživačkog rada, na temelju brojnih dokumenata, spisa, fotografija, novinskih članaka i što je najvažnije, svjedočanstava ljudi koji su proživjeli to razdoblje.

 

Do izjava sudionika iz tog vremena teško je doći, jer ih je svakim danom sve manje, no, Cena je iz razgovora s mnogima od njih uspio doći do korisnih i vjerodostojnih podataka:

 

Majka je pobjegla, oca su ubili, a djevojčice dovedene u Jastrebarsko kako bi ih se zbrinulo i kako bi im se pomoglo, no, gotovo polustoljetna propaganda o tome da je u našem gradu zapravo bilo sjedište logora u kojemu su djeca mučena i ubijana, i danas povremeno odzvanja u javnom prostoru. Upravo zato, autor je svojim istraživanjem i nastojao prikazati pravu istinu:

Sličan sadržaj

 

Knjiga ‘Istine i laži o Jastrebarskom’ samo je jedna u nizu koju potpisuje Zdenko Vuković Cena:

 

A kad bi morao ukratko, u nekoliko rečenica reći, što bi rekao o ovoj svojoj najnovijoj knjizi?

 

 

I nakon što je napisao knjigu, autor je uspio doći do još nekih važnih podataka i dokumenata, među kojima je i popis preživjele djece. Čulo se to, pored ostalog, za nedavnog, drugog po redu predstavljanja knjige Istine i laži o Jastrebarskom’ koje je održano u Pastoralnom centru jaskanske župne crkve, a koje je kao i ono u lipnju ove godine, svojim nastupom uveličao glazbenik Pero Rogan.

 

Sličan sadržaj

Back to top button