VideoVijesti

Izložba ‘Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši’

Nakon Zagreba i Karlovca, i u Jastrebarskom se otvara izložba ‘Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši’ s više od 160 arheoloških izložaka i dvadesetak plakata donosi priču o srednjovjekovnoj crkvi sv. Nikole Biskupa u Žumberku i stanovništvu tog kraja u različitim povijesnim okolnostima.

Ova izložba rezultat je višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda i suradnje među znanstvenim i kulturnim institucijama, zahvaljujući kojima Centar za kulturu Jastrebarsko i Gradski muzej pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Zvonimira Novosela i Zagrebačke Županije, organiziraju ovu izložbu koja se otvara u ponedjeljak, 9. listopada u 19 sati.

 

Sličnu izložbu naš gradski muzej već dugo nije imao, kaže voditeljica jaskanskog gradskog muzeja Jelena Škrabe:

 

U razdoblju srednjeg vijeka područje Žumberačkog gorja predstavljalo je pogranično područje između Ugarskog Kraljevstva i Njemačkog Carstva, a na uzvisini iznad crkve sv. Nikole nalaze se ostatci grada Žumberka, koji se prvi put spominje 1265. godine.

POGLEDAJTE I OVO  GDCK Jastrebarsko | Održani Završni volonterski kamp i Edukacija Županijskog interventog tima

Kako se tada živjelo, otkrivaju izlošci koji…

 

Istraživanje na srednjevjekovnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u Žumberku još nije dovršeno, kazuje dalje voditeljica gradskog muzeja Jelena Škrabe:

 

Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline:

 

Što otkrivaju ostali dijelovi izložbe?

 

Izložba koja otkriva spoznaje o arhitekturi crkve i njezinoj povijesti te život i običaje tamošnjeg stanovništva, bit će otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

Komentari:

Oznake

Ako ste propustili:

Close