ŠalataAudio iz eteraJaskaVideo

Izložba ‘Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši’

Nakon Zagreba i Karlovca, i u Jastrebarskom se otvara izložba ‘Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši’ s više od 160 arheoloških izložaka i dvadesetak plakata donosi priču o srednjovjekovnoj crkvi sv. Nikole Biskupa u Žumberku i stanovništvu tog kraja u različitim povijesnim okolnostima.

Ova izložba rezultat je višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda i suradnje među znanstvenim i kulturnim institucijama, zahvaljujući kojima Centar za kulturu Jastrebarsko i Gradski muzej pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Zvonimira Novosela i Zagrebačke Županije, organiziraju ovu izložbu koja se otvara u ponedjeljak, 9. listopada u 19 sati.

 

Sličnu izložbu naš gradski muzej već dugo nije imao, kaže voditeljica jaskanskog gradskog muzeja Jelena Škrabe:

 

U razdoblju srednjeg vijeka područje Žumberačkog gorja predstavljalo je pogranično područje između Ugarskog Kraljevstva i Njemačkog Carstva, a na uzvisini iznad crkve sv. Nikole nalaze se ostatci grada Žumberka, koji se prvi put spominje 1265. godine.

Kako se tada živjelo, otkrivaju izlošci koji…

 

Istraživanje na srednjevjekovnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u Žumberku još nije dovršeno, kazuje dalje voditeljica gradskog muzeja Jelena Škrabe:

 

Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline:

 

Što otkrivaju ostali dijelovi izložbe?

 

Izložba koja otkriva spoznaje o arhitekturi crkve i njezinoj povijesti te život i običaje tamošnjeg stanovništva, bit će otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

Komentari:

Adblock software detektiran

Podržite nas tako da dozvolite prikaz oglasa u svom browseru