Jaska i okolicaVijesti

Sutra izvanredna akcija darivanja krvi u našem gradu

Iako je službeno objavljeno kako su održavanjem područnog ciklusa krajem studenoga akcije dobrovoljnog darivanja krvi na našem području za ovu godinu završene te je već donesen i plan za iduću, zbog vrlo zahtjevne situacije u zdravstvenom sustavu i povećanih potreba za krvlju u hrvatskim bolnicama, Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko, na zamolbu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, organizira još jednu, izvanrednu, jednodnevnu akciju u našem gradu.

Akcija će se provesti sutra, u utorak 29. prosinca poslijepodne od 14 do 18 h u Glazbenoj školi Jastrebarsko pa iz jaskanskog društva Crvenog križa pozivaju sve zdrave darivatelje da se odazovu izvanrednoj akciji, a uvjeti za darivanje krvi su:

  • na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske (računajući od datuma povratka u Hrvatsku)
  • na period od 14 dana odbijaju se osobe koje su bile u kontaktu s osobama zaraženim sa Sars-Cov-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije)
  • na period od najmanje 28 dana odbijaju se osobe koje su preboljele Covid-19 (računajući period od prestanka simptoma ili od rezultata pozitivnog testa na Sars-Cov-2 u slučaju asimptomatske infekcije)
  • 3 mjeseca od posljednjeg darivanja krvi

Poruka iz GDCK Jastrebarsko, u ovoj godini na akcije se odazvalo 1.935 darivatelja, a prikupljene su 1.653 doze krvi

Bliži se kraju 2020.godina, a mnogi jedva čekaju da i prođe. U ovoj godini punoj izazova, gdje smo se morali prilagoditi novonastaloj situaciji bez da smo imali jasne upute i informacije kako je što najbolje napraviti i koji bi bio pravilan način za postupiti. Zahvaljujući našim darivateljima krvi, uspjeli smo odraditi i organizirati 28 akcija darivanja krvi u uvjetima koji su bili stalno podložni promjenama, ali zajedničkom suradnjom sa Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, uspješno su odrađene sve akcije.

Provođenje akcija darivanja krvi zahtijeva dobru organiziranost i suradnju te se zahvaljujemo Centru za kulturu Jastrebarsko, Glazbenoj školi Jastrebarsko, općinama Klinča Sela i VZO Klinča Sela, općini Pisarovina, općini Krašić i VZO Krašić te Vatrogasnoj zajednici grada Jastrebarskog na osiguravanju mjesta održavanja akcija darivanja krvi.

U ovoj godini na akcije darivanja krvi se ukupno odazvalo 1.935 darivatelja, a prikupljeno je 1.653 doze krvi. Naši darivatelji su pokazali razumijevanje za sve otežane uvjete darivanja krvi te su strpljivo i odgovorno čekali na akcijama, a sve sa ciljem kako bi darovali svoju krv, a na taj način nekome i spasili život. Drago nam je što su se i oni prilagodili novoj situaciji te su se akcije odvijale neometano i bez ikakvih poteškoća.

Možemo reći da je krvna slika našeg grada i općina itekako dobra jer na naše darivatelje možemo računati te tako vjerujemo da će se i odazvati na izvanrednu akciju darivanja krvi svi oni koji mogu darivati krv. Smanjene zalihe su stvaran pokazatelj iznimno teške situacije HZTM jer to znači da nema dostatnih zaliha, a to znači i odgađanje mnogih operacija te je otežana skrb za bolesne kojima je ta dragocjena doza neophodna za život.

Ponosni smo na naše darivatelje, na našu obitelj darivatelja jer krv daju i mladi i stariji i žene, a posebno su nam važni mladi jer odgajamo nove generacije darivatelja i osvještavamo važnost darivanja krvi kao jedan nesebičan, dobrovoljan i plemenit čin pomoći drugima.

Ravnateljica GDCK-a Dunja Vlašić nedavno je bila gošća i u Središnjici u kojoj je osim o akciji darivanja krvi govorila i o podijeli paketa za božićne blagdane te o projektu “Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala”.

 

Povezane vijesti

Back to top button