Jaska i okolicaVijesti

Jaska bez promjena, u županiji četiri nova slučaja, jedan u susjednoj općini

U odnosu na podatke od jučer na području Zagrebačke županije danas su četiri novooboljele osobe. Po jednog novog bolesnika imaju gradovi Sveta Nedelja, Velika Gorica i Dugo Selo, te općina Klinča Sela. Od 4 novooboljele osobe dvije su kontakti prethodno oboljelih, a za dva slučaja je nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 16 osoba.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije, od početka pandemije do danas, evidentirano je ukupno 617 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 420 osoba, a 13 ih je preminulo. Od jučer je ozdravilo još 14 osoba tako da su na području Zagrebačke županije aktivna 184 slučaja bolesti.

U gradu Jastrebarskom stanje se od nedjelje nije promijenilo, pa je i dalje aktivno 12 slučajeva.

Na razini države, u posljednja 24 sata, zabilježen je 151 novi slučaj zaraze, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.107. Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, ukupno je zabilježeno 13.749 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 230 preminulo, a 11.412 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8 598 osoba. Do danas je ukupno testirano 230.585 osoba, od toga 5.571 u posljednja 24 sata.

U rujnu od COVID-19 duplo više umrlih nego u prethodnih 14 dana

Samo do jučer u rujnu, dakle u samo 14 dana, od COVID-19 ili uz COVID-19, preminula je 41 osoba, dvostruko više nego u posljednja dva tjedna kolovoza kad je ukupno preminulo 20 ljudi, piše danas Jutarnji list.

Iako se prema dosadašnjim saznanjima ništa bitno vezano uz sam virus nije promijenilo, odnosno nije postao smrtonosniji, postavlja se pitanje zašto imamo tako naglo povećanje broja preminulih. Naime, samo u posljednjih pet dana preminula je 21 osoba, a najgore je bilo u subotu kad je u 24 sata umrlo čak sedam osoba.

Prosječna dob preminulih je oko 77 godina i gotovo svi su imali i druge kronične bolesti. Ipak, i nekoliko je mlađih osoba, koje su bile pozitivne na COVID-19, koje nisu preživjele. Najmlađa preminula osoba je 42-godišnji muškarac.

Da ne stojimo dobro s brojem preminulih vidljivo je i u usporedbi s drugim državama Europske unije, gdje se na ovoj nezavidnoj tablici nalazimo na četvrtome mjestu najgorih, s prosječno jednom preminulom osobom na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana. Ispred nas su samo Rumunjska s tri, Španjolska s 1,6 i Bugarska s 1,5 preminulih na 100 tisuća stanovnika, objavljuje današnji Jutarnji list.

Foto: broj zaraženih u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika

Povezane vijesti

Povezane vijesti

Back to top button