Jaska i okolicaVijesti

JASKANSKA ŽUPA | Više umrlih nego krštenih, nastavljen negativan trend

Veći broj umrlih nego krštenih građana obilježava jaskansku župu i u prošloj godini! Župa Svetog Nikole Biskupa objavila je, naime, svoje pastoralno izvješće za 2019. godinu koje pokazuje da se nastavlja trend povećanja umrlih i smanjenja novorođenih, odnosno krštenih.

Prema crkvenim statističkim podacima prošle je godine umrlo 80 naših sugrađana, a kršteno njih 69. Godinu ranije taj je omjer iznosio 82 umrlih naprama 75  krštenih, 2017. umrlih je bilo 86, a krštenih 78, a 2016. umrlih je bilo 67, a kršteno 61 dijete. Trend se, dakle, iz godine u godinu ponavlja.

Valja, međutim, istaknuti da je riječ o župnoj statistici, dakle, o stanovništvu isključivo iz crkvene evidencije, no, zasigurno je svojevrstan pokazatelj negativne demografske slike u našem gradu.

Evo još nekoliko podataka iz župnog pastoralnog izvješća za prošlu godinu: lani je u jaskanskoj župi umrlo više žena (njih 45) nego muškaraca (kojih je bilo 35), dok je kršteno više dječaka (36) nego djevojčica (kojih je bilo 33).

U župnom izvješću su navedeni i uzroci smrti pokojnika, iz kojega se vidi da je od 80 umrlih prošle godine, njih 23 preminulo zbog karcinoma, 19 zbog starosti, 18 zbog srčanih problema, 13 zbog drugih bolesti, 5 zbog moždanog udara, a evidentirana su i 2 samoubojstva.

Prošle godine u jaskanskoj župi svetog Nikole Biskupa vjenčao se 31 par, što je više nego prethodnih godina, jer ih je 2018. bilo 24, a godinu ranije 26.

Pretraži po oznakama
Back to top button
Close