Jaska i okolicaVijesti

Jaskanske ‘fizičarke’ Eva i Anja druge na državnom natjecanju!

Eva Brnabić i Anja Stojković, prošlogodišnje učenice jakanske osmoljetke, osvojile su izvrsno drugo mjesto na državnom natjecanju iz fizike za školsku 2019./20. godinu!

U kategoriji samostalnih eksperimentalnih radova one su sudjelovale sa svojim radom “Fizika ljudskog tijela”. Modelirale su ljudsko tijelo kao elastičnu oprugu te istraživale u kojim će se slučajevima elastična svojstva mišićno-koštanog sustava promijeniti. Svojim eksperimentalnim radom prikazale su da se ljudsko tijelo prilikom skoka i doskoka postavlja u formu opruge kako bi se postigla veća visina ili kako bi se amortizirao udarac. Evina i Anjina mentorica je profesorica fizike Irena Peruš.

Odličan rezultat i pohvale za svoj rad zaslužili su i učenici Ivan Mihalić i Josip Obradović koji su zamalo ostvarili plasman među prva tri najbolja rada. Njihov rad nosio je naziv “O kapima (ulja)” i njime su prikazali kako se kapi vode i ulja na različitim površinama različito ponašaju i različito oblikuju zbog sila kojima međudjeluju s podlogom.

Dodajmo i da su učenice Eva Brnabić i Anja Stojković sudjelovale s još jednim radom pod nazivom “Fizička svojstva propelera”.

Foto
OŠ Ljubo Babić

Povezane vijesti

Back to top button