Jaska i okolicaVijesti

Jaskanski vatrogasci spremni su za pomoć u prevenciji širenja koronavirusa

Vatrogasne postrojbe članice Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog aktivno su uključene u provedbu aktivnosti vezanih uz moguće širenje COVID-19 bolesti, kako u području svojih redovnih aktivnosti kroz zaštitu od požara i drugih nesreća, tako i kroz provedbu aktivnosti kao operativne snage sustava civilne zaštite Grada Jastrebarskog.

Na zahtjev Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, na ovotjednoj sjednici Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog, donesena je Odluka o ustupanju kombi vozila DVD-a Stankovo koje je preuređeno za prijevoz osoba u samoizolaciju i izolaciju, te vatrogasaca vozača, osposobljenih i educiranih za prijevoz oboljelih osoba na području Zagrebačke županije.

Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog stavljena su na raspolaganje raspoloživa kombi vozila i 30-ak vozača – za potrebe dostave hrane, lijekova i kućnih potrepština za starije i nemoćne osobe. Kombi vozila i vozači na raspolaganju su volonterima gradskog Crvenog križa Grada Jastrebarskog.

Operativni vatrogasci u pojačanoj su pripravnosti za bilo kakvu pomoć građanima i stoje im na raspolaganju, a putem svojih zapovjednika dodatno su educirani o mjerama prevencije mogućeg širenja COVID-19 bolesti prilikom vatrogasnih i drugih intervencija, te su i opremljeni dodatnom osobnom zaštitnom opremom.

I dalje je na snazi odluka zabrani svih javnih okupljanja i vatrogasnih aktivnosti na području grada Jastrebarsko, a koje se odnose na održavanje sjednica skupština, osposobljavanja, vježbi, sastanaka, održavanja proba orkestara i svih ostalih aktivnosti koje provode dobrovoljna vatrogasna društva.

Ukoliko je građanima potrebna bilo kakva pomoć vatrogasaca, slobodno mogu nazvati Županijski vatrogasni operativni centar na broj 193 ili na broj žurnih službi 112.

Vatrogasci apeliraju: spriječimo požare!

U svrhu prevencije širenja koronavirusa vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog svoje operativne aktivnosti provode s pojačanim mjerama zaštite kako bi prilikom vatrogasnih intervencija rizik od širenja virusa sveli na minimum. Kako bi dodatno izbjegli i izlaske na intervencije požara otvorenog prostora kojih inače ima u ovo proljetno vrijeme dosta, apeliraju na građane da se suzdrže od paljenja korova na svojim poljoprivrednim zemljištima i svim drugim otvorenim prostorima. Nepotrebnnim izlascima na gašenja požara otvorenog prostora dodatno bi se opteretio vatrogasni sustav i ugrozili vatrogasci, koji u ovoj ozbiljnoj situaciji neprekidno rade i kao uvijek stoje na raspolaganju županijskom Stožeru te Stožeru civilne zaštite Grada Jastrebarskog. – Kao operativna snaga sustava civilne zaštite aktivno sudjelujemo u provođenju svih zadaća u ovoj izazovnoj situaciji i stojimo na raspolaganju svima kojima je potrebna bilo kakva pomoć. Budite odgovorni i savjesni. Suzdržite se od paljenja korova na otvorenim prostorima! – poruka je iz Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog.


U Vatrogasnom operativnom središtu Hrvatske vatrogasne zajednice i nadalje se bilježi veliki broj požara na otvorenim prostorima, stoga vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. Sve osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kn ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Pretraži po oznakama

Slična tema:

Back to top button
Close