Jaska i okolicaVijesti

Grad Jastrebarsko osvojio nagradu “Najbolje Eco city prakse i rješenja”

Grad Jastrebarsko osvojio je nagradu “Najbolje Eco city prakse i rješenja” na natječaju kojeg su zajednički organizirali portal Gradonačelnik.hr, Hanza Medija i agencija Ipsos. U najužem izboru za nagradu Eco city, uz naš grad bili su još Belišće i Krk, a laskava titula ekološkog grada pripala je Jastrebarskom.

Završnica izbora najboljih gradova u Hrvatskoj održana je jučer u Šibeniku, a nagradu u ime našeg grada primio gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je tom prilikom izjavio:

“Jastrebarsko je poznato kao zeleni grad i to vjerujem svakom od mojih sugrađana može biti na ponos. Briga o čistom okolišu oduvijek je bila prioritet Grada Jastrebarskog i većina naših projekata kontinuirano je usmjerena upravo k tom cilju. Ovo priznanje, dokaz je da eko politike vodimo u dobrom smjeru i da smo odgovorni u namjeri da jaskanski okoliš očuvamo u što boljem svijetlu i takvog ga predamo u nasljeđe našoj djeci i generacijama koje tek dolaze!”

Lista gradova pobjednika po kategorijama:

Najbolji gradovi po kvaliteti života

Manji grad – Novigrad Istarski

Srednji grad – Poreč

Veliki grad – Dubrovnik

Najbolji gradovi za gospodarstvo

Manji grad – Krk

Srednji grad – Sveta Nedelja

Veliki grad – Varaždin

Najbolji gradovi za obrazovanje, demografiju i socijalnu politiku

Manji grad – Pag

Srednji grad – Umag

Veliki grad – Čakovec

Grad koji je povukao najviše novaca iz fondova EU – Križevci

Nositelj priznanja “Najbolje Eco-city rješenja i prakse” – Jastrebarsko

Pobjednik nagrade “Najbolja smart city rješenja i prakse” – Rijeka

 

Odgovorna politika zaštite okoliša

Natječaj za nagradu “Najbolje Eco-city rješenja i prakse” temeljio se na odgovornoj politici gradova u zaštiti okoliša, prije svega na gospodarenju otpadom, potom na smanjivanju emisije štetnih plinova, ponajprije u prometu, te korištenju energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.

U obrazloženju ocjenjivačkog žirija nagrade “Najbolje ECO city prakse i rješenja”, za Jastrebarsko, pored ostalog stoji: “U Jastrebarskom, otpad prikupljaju i odvoze na obradu u postrojenje za mehaničko-biološku obradu, imaju 40-ak zelenih otoka, reciklažno dvorište, kao i mobilno reciklažno dvorište, a građanima je podijeljeno 12.000 spremnika za otpad. U dogovoru s koncesionarom, krajem prošle godine Grad je uredio 11 lokacija u zonama važnim za očuvanje prirode i postavio 20-ak ekoloških otoka sa spremnicima postavljenim u za to posebno izrađene drvene kućice koje su uklopljene u prirodni okoliš. Kad je riječ o rješenjima za smanjenje emisije štetnih plinova u prometu, Grad Jastrebarsko nabavio je 15 električnih bicikala koje iznajmljuje u sklopu cikloturističke ponude. Tu su i dvije elektro-punionice za vozila na području grada, a komunalno poduzeće za vodoopskrbu nabavilo je pet vozila na električni pogon za svoje potrebe. Jastrebarsko je jedan od rijetkih primjera hrvatskih gradova koji potiču gradnju energetski učinkovitih obiteljskih kuća. Za investitore koji grade pasivne kuće Jaska je osigurala oslobođenje od komunalnog doprinosa.”

Dakle, nakon što se 2016., u izboru Financial Timesa, okitio titulom jedog od deset najboljih malih europskih gradova u privlačenju investitora, Grad Jastrebarsko, od sinoć nosi i titulu za najbolje “ECO City prakse i rješenja”.

Komentari:

Oznake
Close